MILJENIK PUBLIKE

MIT O LASTANU On je bio naš Batman i Superman

 Facebook
Na jesen ćemo u kinima moći gledati dokumentarac Irene Škorić u kojem su otkriveni identiteti svih dosadašnjih Lastana osim aktualnog, koji još uvijek odgovara na brojna dječja pisma u časopisu Modra lasta

Možda mu niste pisali pisma, ali sigurno ste čitali njegove odgovore.

Veseli, pjegavi dječak pod imenom Lastan bio je najpopularniji lik časopisa Modra lasta koji je svojim duhovitim i originalnim odgovorima liječio ljubavne jade školaraca, a djeca su mu mogla reći ono što se nisu usudili ispovjediti ni odraslima. Slatkih trenutaka provedenih s Lastanom s nostalgijom se prisjetila i redateljica Irena Škorić, koja u filmu “Dragi Lastane!” otkriva tko su bili ljudi koji su se krili iza Lastanovog imena.

- Kao i za mnoge, Lastan i Modra lasta i za mene su bili nezaobilazan dio odrastanja. Lastan je bio mitski junak nalik Batmanu i Supermanu, koji je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama i postao je tinejdžerska Biblija.

Najbolje čuvana tajna

Svako je dijete drugačije zamišljalo njegov lik, a njegov se duh prenosio s koljena na koljeno, ne samo mnogih naraštaja djece, već i s Lastana na Lastana. Svaki novi Lastan nasljeđivao je, naime, lik i ulogu u koju se uklapao i koju je nastavljao “bez šava” - objašnjava redateljica, čiji je film osvojio i nagradu publike na ZagrebDoxu.

- Lastan je bio najbolje čuvana tajna ne samo naše redakcije, nego i hrvatskog novinarstva i događalo se da ni Lastanova najuža obitelj ne zna da im je tata ili muž Lastan - kaže u filmu Željka Horvat Vukelja, nekadašnja glavna urednica Modre laste koja je bila najtiražniji časopis za djecu u Jugoslaviji, s nakladom od 400 tisuća primjeraka, a na adresu u Masarykovoj 28 znalo je stizati i po nekoliko stotina pisama tjedno.

Rubrika “Sastanak s Lastanom” postoji od 1969. godine, a pokrenuo ju je novinar i scenarist Rudi Aljinović, koji je ujedno bio i prvi Lastan.

Preteča Lastanu bila je kontakt-rubrika “Sastanak na šestoj” koju je Aljinović uređivao u Plavom vjesniku. Problematika koja je stizala pred Lastana bila je raznovrsna; od pubertetskih briga do socijalnih problema, a mnogi su se pismom Lastanu jednostavno htjeli napraviti važni pred školskim kolegama. Koja je bila tajna Lastanovog uspjeha?

- Za razliku od nasilnog dociranja, približili smo se konkretnim problemima i to je bila inovacija u obraćanju djeci - smatra Aljinović.

Špijunske metode

U filmu se otkrivaju svi dosadašnji Lastani osim aktualnog, čiji identitet zna samo redakcija. Je li među njima bilo otpora otkrivanju identiteta?

- S obzirom na “kodeks šutnje” otpori nisu bili beznačajni. Ulazila sam im u trag pravim špijunskim metodama, a nakon istraživanja slijedilo je dugotrajno nagovaranje. Upoznala sam šarmantne, pametne i duhovite pojedince, i mislim da bi bila prava šteta da nikada nismo otkrili te divne ljude - kaže Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:52