Bacrau na HBO-u

Moćna kompanija dolazi u vaš kraj uz pomoć države, truje vam vodu. Vučićeva Srbija? Ne, Brazil

film Bacurau 

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Film nagrađen u Cannesu mogao bi se opisati kao marksistički neovestern s jakom crtom magijskog realizma

Anglosaksonska rudarska kompanija dođe u vaš rodni kraj. Uz prešutnu podršku države počne plijeniti zemljište. Zatruje vam i isključi vodu, prtlja po infrastrukturi, a sve s namjerom da se domoroci isele pa da može na miru eksploatirati tlo.

Kad čujete ovako izložen zaplet, vjerojatno vam na pamet padnu zalihe litija u dolini Jadra, korporacija Rio Tinto i njezin osebujan odnos s vlasti Aleksandra Vučića. I samo ste djelomično pogriješili. Jer, prepričani zaplet nije samo zaplet srbijanske unutranjopolitičke drame nego i filma koji se ovih dana pojavio u streaming ponudi. Film o kojem je riječ zove se "Bacurau", a u ponudu HBO-a stigao je s nagradom žirija Cannesa 2019.

"Bacurau" redatelja Klebera Mendonçe Filha zbiva se u istoimenom fikcionalnom mjestašcu na sjeveru Brazila. U bukoličkom selu punom dragih ljudi zbivaju se čudne stvari. Mjesto je izgubilo vodu. Netko im isključuje struju. Jednog dana na susjednoj farmi pronađu poubijane vlasnike i njihove radnike. Nedaleko od sela neka anglosaksonska korporacija obzidava rijeku, a za nju radi skupina revolveraša koje predvodi opaki Michael (Udo Kier).

Film brazilskog redatelja mogao bi se opisati kao marksistički neovestern s jakom crtom magijskog realizma. Filhov film ima nešto od "acid westerna" Alejandra Jodrorowskog, a po obilju folklora i pučkog praznovjerja podsjeća na filmove brazilskog klasika Glaubera Roche. Sve to Filho vodi prema pravom akcijskom raspletu u stilu "Sedam veličanstvenih". Ukratko - neobičan film za koji ni u jednom času niste načistu kamo će skrenuti.

Osim kultnog negativca Uda Kiera, u filmu glumi još jedna legenda: slavna brazilska zvijezda 80-ih Sonia Braga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16