'RAFAEL'

MOŠĆENIČKA DRAGA GLUMI LAMPEDUSU Počelo snimanje nizozemsko-belgijsko-hrvatskog filma o izbjegličkoj priči koja je potresla svijet

Snimanje filma 'Rafael' u Moščenićkoj Dragi
 HAVC

ZAGREB - U idućih trideset dana u Hrvatskoj će se snimati nizozemsko-belgijsko-hrvatski film "Rafael" Bena Sombogaarta, čije je snimanje počelo prošli vikend na lokacijama u Mošćeničkoj Dragi.

"Rafael" se temelji na istinitoj priči iz 2011. godine o Nizozemki i Tunižaninu koji su dospjeli na naslovnice svjetskih medija kada je trudna Kimmy pokušala izvući svog supruga iz izbjegličkog kampa na talijanskom otoku Lampedusi.

Režiju potpisuje nizozemski redatelj Ben Sombogaart, čiji je prethodni film "Twin Sisters" bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

To mu je drugo snimanje u Hrvatskoj - 2005. je na području Šestanovca, okolice Makarske i Trogira snimio dugometražni dječji igrani film "Križari u trapericama", na kojem je statiralo tristotinjak djece.

"Dosta voditelja sektora bili su Hrvati i to je sjajno funkcioniralo, pa kad je izvršni producent Ben Bouwmeester predložio da snimamo u Hrvatskoj, znao sam da će biti dobro. Prelijepi hrvatski krajolik i obala odgovaraju našoj priči, a angažiranost hrvatske ekipe oko te izbjegličke priče samo pridodaje užitku rada ovdje", izjavio je u povodu snimanja redatelj, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti ispričati našu priču na najbolji mogući način uz pomoć hrvatske ekipe i koproducenta", dodao je.

Ulogu Kimmy igra poznata nizozemska glumica Melody Klaver, a Nazira belgijski glumac Nabil Mallat.

"Njihova dirljiva priča privukla je pažnju lokalnih i stranih medija, no interes je popustio jednako brzo kako je počeo. Danas je aktualnija nego ikad prije, kada je cijela Europa suočena sa strahovitim posljedicama ratova na Bliskom istoku i u Africi", ističe se u najavi HAVC-a.

Direktor fotografije je Jan Moeskops, producent Rinkel Films, a s hrvatske strane kooproducent Siniša Juričić iz Jaako dobre produkcije u suradnji s Nukleus filmom.

U hrvatskoj ekipi filma su scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Ana Bulajić Črček, majstor rasvjete Filip Beatović, majstor scene Hrvoje Vulić, majstor tona Luka Mustać, prvi asistent kamere Ivan Ivče, prvi pomoćnik redatelja Ljubo Joseph Lasić, direktorica hrvatske ekipe Ana Šolaja, organizator lokacije Hrvoje Šepić, dok je koordinatorica produkcije Snježana Vukmirović.

Film je s budžetom od 1,2 milijuna eura prijavljen na HAVC-ov program mjera poticaja.

Nakon Istre filmska ekipa preselit će na lokacije u Obrovcu, Pagu i Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:54