POSLASTICE OVOGODIŠNJEG PROGRAMA

MOTOVUN FILM FESTIVAL Za razliku od Pule, očekuju nas prave filmske atrakcije

Od aduta gledat ćemo kinesku krimi dramu ‘Crni ugljen, tanki led’, poljski film ‘Ida’ te retrospektivu Andreja Zvjaginceva

Najveći je adut ovogodišnjeg Motovun film festivala što dovodi u goste velikog ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva i priređuje mu retrospektivu na kojoj će prikazati njegova nagrađivana ostvarenja “Povratak”, “Izgnanstvo” i “Elena”.

Na njoj, na žalost, neće biti “Levijatana”, dobitnika Zlatne palme za najbolji scenarij u Cannesu, jer ga je za distribuciju otkupio nezaobilazni Discovery film i nije ga htio ustupiti Motovunu. Malo fair playa u takvim prigodama ne bi bilo na odmet.

Discovery film je pomutio račune mnogima, pa i najjačoj filmskoj smotri u regiji, Sarajevo film festivalu, ali za razliku od Pule, Motovun je ipak uspio sastaviti vrlo jak i raznovrstan međunarodni program.

Favorit za Oscara

Njegovi su najatraktivniji naslovi “Crni ugljen, tanki led”, za kinesku kinematografiju netipična krimi drama koja je pobijedila na Berlinaleu, zatim dokumentarac “20 tisuća dana na zemlji” o Nicku Caveu, dobitnik dvije nagrade u Sundanceu, sjajni poljski film “Ida” Pawela Pawlikowskog, još jedno preispitivanje posljedica antisemitizma u toj zemlji i mogući favorit u predstojećem natjecanju za Oscara, a kao mogući kandidat za tu nagradu spominje se i Patricia Arquette: ona i Ethan Hawke igraju roditelje u neobičnom ostvarenju kultnog američkog filmaša Richarda Linklatera “Dječaštvo”, koje je nastajalo punih 12 godina, kako je rastao glavni glumac Ellar Coltrane.

“Crni ugljen, tanki led” - kineska krimi drama pobijedila je na Berlinalu

Film bez riječi

Motovun nudi još puno toga. Veliko zanimanje vlada za ukrajinsku dramu “Pleme” koja se odigrava u zavodu za gluhonijeme zadojenom kriminalom: u filmu od 130 minuta ne izgovori se niti jedna riječ, ali se radnja prati s iznimnom pozornošću, redateljski prosede Miroslava Slaboshipskog je impresivan, o čemu svjedoče i tri nagrade u canneskom programu Tjedan kritike.

"Pleme" - u 130 minuta ne izgovori se niti jedna riječ

U Cannesu je odlikovan i švedski film “Turist” ( Force majeure) Rubena Östlunda, u programu Izvjestan pogled, a u vrlo jakoj skandinavskoj postavi su i dva norveška filma, krimi komedija “Redoslijed pojavljivanja” i drama “Slijepa”. Festival otvara film iz Venezuele “Loša frizura”, dobitnik Zlatne školjke u San Sebastianu, drama o samohranoj majci koja se plaši da joj je sinčić gay.

Turska kao partner

Posebna će atrakcija biti “Je li čovjek koji je visok sretan?”, neobično ostvarenje ekscentričnog Michela Gondryja (“Vječni sjaj nepobjedivog uma”), u kojem su razgovori s Noamom Chomskim animirani. Ulaznica više tražila bi se i za “Sve je izgubljeno”, minimalistički film katastrofe s Robertom Redfordom, da taj u međuvremenu nije toliko piratiziran.

“Je li čovjek koji je visok sretan?” ekscentričnog Michela Gondryja - animirani razgovori s Noamom Chomskim

Zemlja partner je Turska, tako ga organizatori obećavaju zanimljive goste i filmove iz te kinematografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:03