Pavičić o filmu Kit

Možda ima nominacije za Oscara, no film s groteskno pretilim Brendanom Fraserom, površan je i odbojan

Brendan Fraser, The Whale

 A24/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/
Jedina svijetla točka je Fraser u glavnoj ulozi, ispod 300 kila protetičke maske, glumi nastavnika koji trpa u sebe pizze iz dostave i kreće se uz pomoć hodalice

Njujorški redatelj Darren Aronofsky proslavio se 2000., kad je snimio "Rekvijem za snove". Bio je to film o materi i sinu, dvoje jadnika koji žive u čemernom stanu i drogiraju se što heroinom, što junk foodom i lošom televizijom. Aronofsky se, nažalost, nakon tog dojmljivog početka pretvorio u nepodnošljivog blefera. Većina njegovih kasnijih filmova - "Fontana života", "Crni labud", "Mother!" - bili su neizdrživo pretenciozni kič. Četvrt stoljeća kasnije Aronofsky je doma. Opet se vraća u jedan čemerni stan u kojem se jadnik drogira lošom hranom. Taj čovjek je Charlie (Brendan Fraser), nastavnik koji drži online nastavu kreativnog pisanja. Charlie je groteskno pretio. Premda u ranim četrdesetima, kreće se uz pomoć hodalice, ovisi o pomoći medicinske sestre (Hong Chau) i trpa u sebe pizze iz dostave. Rutina mu se uzdrma kad mu na vrata bane kći tinejdžerica (Sadie Sink) koju nije vidio godinama.

Film "Whale" nastao je prema istoimenoj drami Samuela D. Huntera iz 2012. Riječ je o predlošku koji podsjeća pomalo na Arthura Millera ili Tennesseeja Williamsa. "Kit" je priča o tmurnim provincijalcima punim žala, izgubljenih prilika i čežnji za iskupljenjem. Ta vrsta materijala tražila bi realistički pristup te redatelja sa smislom za melodramu. Aronofsky to nažalost nije.

Njegov "Kit" svodi se na grotesku zatrpanu ispod trista kila protetičke maske. "Kit" je površan i odbojan film koji ima jednu zbilja svijetlu točku. To je Brendan Fraser u glavnoj ulozi, za koju je zasluženo nominiran za Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:25