FANTAZIJE UMREŽENOG SVIJETA

Možemo li uopće zamisliti suživot s umjetnom inteligencijom te humanoidnim robotima, posebice u intimnijim odnosima?

film hi-ai

 Dokukino/
Politički triler o moći i društvenoj kontroli upisanoj u umjetnu inteligenciju otvara ciklus dokumentaraca u Dokukinu KIC

Novi ciklus dokumentaraca koji počinje u Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5, kako najavljuju, istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije (AI). Ali i potencijal virtualnih svjetova u oblikovanju priča o stvarnosti s onu stranu distopijskog košmara. Iz kojeg god nas razloga AI privlačio, bilo kao bijeg od dosade u bespuća multiverzuma, kao napredno oruđe za posao ili zbog straha od nepoznatog, možda se neke odgovore pronađe u okviru ovog filmskog ciklusa u kojem će biti prikazano pet raznovrsnih filmova, od četvrtka 30. studenog do nedjelje 3. prosinca.

image

film 1920

Dokukino/

Ciklus otvara politički triler o moći i društvenoj kontroli upisanoj u AI, ihuman. "Redateljica Tonje Hessen Schei razgovara s najsjajnijim umovima u industriji AI-ja kako bi otkrila kako ta nevidljiva revolucija, ili “digitalna nuklearna bomba”, mijenja naše živote, misli, društvo i budućnost. Film je na programu u četvrtak, u 19 sati, a nakon projekcije održat će se razgovor o neslućenim mogućnostima, ali i tamnoj strani umjetne inteligencije uz poseban fokus na njezin utjecaj na svijet umjetnosti. U razgovoru će sudjelovati docent na Odsjeku za psihologiju FFZG-a, dizajner videoigara i 2D/3D umjetnik Blaž Rebernjak i kustos Feđa Gavrilović te u ulozi moderatora filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta".

image

film Knits Island Still

Dokukino/
image


film Knits Island Still

Dokukino/

Na programu u petak u 19 sati i subotu u 21 sat je dobitnik posebnog priznanja žirija na ovogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala: gejmerski dokumentarac o virtualizaciji naših života i simulacijskim čarima multiverzuma, Knit’s Island koji potpisuju Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h. Film vodi na virtualni otok u bespuću interneta na kojem gejmeri-redatelji konstruiraju dokumentarac koristeći se tehnikama karakterističnima za direktni film kroz sudioničko-promatrački odnos prema snimanom, kadar-protukadar, intervjui.

Prije subotnje projekcije Knit’s Islanda na programu je njemački dokumentarac koji daje zanimljiv pogled na robotsko-ljudske odnose. Hi, A.I. Ise Willinger. Možemo li uopće zamisliti suživot s umjetnom inteligencijom i, konkretno, humanoidnim robotima, posebice u intimnijim odnosima te što ono nosi sa sobom?

image

film hi-ai

Dokukino/

Nedjelja je rezervirana za Bijelo na bijelom Viere Čákanyove, zanimljivo antarktičkog videoputovanje na kojem redateljici društvo pravi umjetna inteligencija s kojom raspravlja o filmu i životu. Film se prikazuje u suradnji s KineDokom, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom (online) koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Ciklus će zatvoriti osebujan i provokativan film legendarnog Wernera Herzoga, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, koji postavlja pitanje što sanja internet? Herzog donosi priču o virtualnom univerzumu od njegovih početaka do samih rubova podjednakom radoznalošću kao i za mnoge zakutke fizičkog svijeta. Ovaj “vijugavi filmski esej” na rasporedu je u nedjelju u 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2024 13:15