Ponta Festival

Na Lopud u srpnju dolazi i cijenjeni Oscarovac, redatelj Pawel Palikowski

Pawel Pawlikowski
 Laurent Emmanuel/Afp/Profimedia
Svim posjetiteljima bit će omogućen obilazak umjetničke zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza

Prvo izdanje Ponta Lopud Festivala održat će se od 1. do 5. srpnja, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, na otoku Lopudu kod Dubrovnika, s projekcijama na otvorenom i masterclassom oskarovca Pawela Pawlikowskog.
Jedan od najcjenjenijih redatelja danas, dobitnik brojnih svjetskih nagrada, među kojima i Oscara 2013. za film "Ida", održat će seriju predavanja u posebnom dijelu međunarodnog programa, uz podršku industrijske platforme SFF-a Cinelink. U tri majstorska tečaja za režisere i glumce dekonstruirat će svoje filmove i pokazati na koji ih način priprema i realizira.
Kako se ističe u najavi, kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Ove godine na Lopud dolaze na poziv organizatora dok će idućih godina poziv za profesionalne filmske radionice biti otvoren.
Na projekcijama ‘pod zvijezdama' prikazat će se “Hladni Rat“, unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana i "Moje ljeto ljubavi" na lopudskoj plaži LaBaya ispred najpoznatijeg otočkog hotela Lafodia. Na plaži će se prikazati i film braće Dardenne "La Promesse" po izboru Pawlikowskog.


Po riječima Tilde Grossel Bogdanović, direktorice Ponta Lopud Festivala, ideja da Lopud stasa u "kreativni hub" trebala bi tom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost jer on to zaslužuje.
Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala rekao je da se raduje prilici da na tom predivnom otoku ostvare projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma.
"U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti", napomenuo je.
Ulaz na filmske projekcije kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost je besplatan, a tijekom održavanja Ponta Lopud Festival bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubrovnika na Lopud i natrag po simboličnim cijenama.


Organizatori kažu da je posebna pažnja posvećena ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju, kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.
U partnerstvu s Fondacijom Lopud 1483 kolekcionarke Francesce Thyssen-Bornemisza svim posjetiteljima Ponta Lopud Festivala, po unaprijed najavljenom i dogovorenom rasporedu, bit će omogućen i posjet obnovljenom renesansnom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice te razgled umjetničke zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:19