POVRATAK CRTIĆA

Na malim ekranima opet su junaci uz koje su odrastale generacije gledatelja

ZAGREB - Gledatelji Nove TV od 8. studenoga imaju priliku uživati u crtanoj seriji koja je desetljećima zabavljala sve generacije. Crtić “Ptica trkačica” svoju je premijeru imao davne 1966. godine, a naslovnu pjesmu napisala je i otpjevala Barbara Cameron.

Kultni crtić nastao je spajanjem dva crtana lika Warner Brosa: Kojota i Ptice trkačice, a osvojio je gledatelje širom svijeta.

Lik je stvorio Chuck Jones

Lik Ptice trkačice, koja se glasa sa “beep, beep”, stvorio je Chuck Jones, a na Novoj TV ne sumnjaju da će i oni najmlađi, baš kao i nešto stariji gledatelji, itekako uživati u pustolovinama nevjerojatno brze ptice koja na pustinjskoj cesti bježi Kojotu i izmiče njegovim podlim zamkama, te ga na kraju svakog od crtića uz pomoć prijatelja dovodi do poraza.

Pticu trkačicu na televizijskom programu, ne krije, rado će pogledati i direktor Nove TV Siniša Svilan.

- Naši najmlađi gledatelji danas odrastaju uz likove poput Bumbe, Roaryja, Tomice i Peppa, a mi smo odrastali uz Pticu trkačicu. Uz taj crtić nije odrastala samo moja generacija, nego i brojne generacije koje su slijedile. To je doista kultni crtić, a Kojot i Ptica trkačica legendarni su animirani likovi koji i danas zabavljaju djecu, ali i odrasle.

Zato nismo nimalo dvojili i kada je ova crtana serija postala dostupna na tržištu, osigurali smo sva prava kako bismo i onim najmlađima na Novoj TV omogućili da je zavole - kaže Svilan. Dodaje kako mu je drago što su dugovječni crtani likovi poput Scooby Dooa ili SuperLooneticsa iz radionice Warner Brosa dobili i modernije verzije nove produkcije.

Osim Ptice trkačice, na Novoj TV otkupili su i dva serijala “Toma i Jerryja”, kao i “Animaniacse” Stevena Spielberga, te će i njih uskoro uvrstiti u ponudu svog jutarnjeg televizijskog programa za najmlađe.

Rano ujutro

RTL Televizija crtane filmove također prikazuje rano ujutro. Od ponedjeljka do petka trenutačno su na njihovu rasporedu crtići Dragon Ball Z i Pop Pixie, a vikendom prikazuju pustolovine Crvene kapice i X-mena. Na RTL-u 2 ujutro emitiraju crtić Super Mario Bros.

Glavni lik nastao je inspiriran videoigrom koju je izdala japanska tvrtka Nintendo 1985. godine. Ta je igrica bila jedna od prvih videoigara u kojima je lik mogao hodati sa strane, dalje od širine ekrana, a ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najprodavanija videoigrica svih vremena. Glavni lik Mario jedno je vrijeme Amerikancima bio prepoznatljiviji čak i od Mickeyja Mousea, pa ne čudi što je osim crtića 1993. godine snimljen i film inspiriran tom videoigrom.

Što se HTV-a tiče, oni crtiće prikazuju dva puta dnevno. Osim u jutarnjim satima, njihovi najmlađi gledatelji u doživljajima Patka Frke (Duck Dodgers), Silvestera i Čičija (mačka i ptičice Silvestra i Tweetyja), Vesele trojke (The Triplets), Poštara Pata (Postman Pat), Male princeze (Little princess) i Meteora i velikog kotača mogu uživati i u terminu od 19 sati.

S prikazivanjem crtanih filmova u večernjem terminu krenuli su, objašnjava Vesna Sudar, da bi izašli u susret brojnim zahtjevima gledatelja.

Dugogodišnja tradicija

- Crtići u 19 sati bili su dio dugogodišnje tradicije javne televizije. Najmlađi su nekad nestrpljivo čekali da napokon bude 19.15 sati, kada se prikazivao njihov crtić poslije kojeg su odlazili na spavanje, a oni stariji bi skupa s djecom pogledali crtić, znajući da slijedi Dnevnik. Crtiće su, dakle, nekoć, kod kuće zajedno gledali pripadnici svih generacija, svi su se oni skupa smijali doživljajima omiljenih im junaka iz crtića.

Naravno, danas su drukčija vremena pa i mi crtiće ne prikazujemo na Prvom, nego na Drugom programu, ali i tako nastojimo vratiti naviku da se cijela obitelj barem na tridesetak minuta okupi uz smijeh i zabavu - objašnjava HTV-ova urednica Vesna Sudar. Presretna je što se crtići navečer prikazuju u polusatnom terminu.

- Gledatelji su prezadovoljni, kako klinci tako i njihovi roditelji, koji se prisjećaju davnih dana kada su i sami jedva čekali svoj crtić. Trenutačno na programu prikazujemo crtić Patak Frka, koji je bio jednako popularan kao i Zekoslav Mrkva.

Ono što me posebno veseli je skorašnji povratak Toma i Jerryja na HTV. Naime, dobili smo prava na otkup za taj crtić, a u 2012. godini osim toga na programu ćemo imati i Le Petit Prince, animiranu seriju nastalu prema Saint Exupéryjevu djelu, potom crtane filmove Leon in Winter, Zvonko (Noddy in Toyland) i Vatrogasac Sam (Fireman Sam), Hello Kitty, kao i Zombie Hotel - kaže Vesna Sudar.

Dodaje kako se uza sve to na program HTV-a u 2012. godini vraćaju i Teletubbiesi. Na HTV-u još nisu definitivno odlučili kada će početi prikazivati seriju namijenjenu djeci između prve i pete godine života, ali su sigurni da će i ovog puta i oni stariji rado pogledati što rade Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa i mali Po.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:25