‘SVAKAKO POGLEDAJTE‘

Na Netflix je upravo stigao film koji se temelji na nevjerojatnoj, istinitoj priči: ‘Dirnut će i one najtvrđa srca‘

Scena iz filma The Beautiful Game

 /Netflix
Temeljen na stvarnim ljudima i događajima, film ‘The Beautiful Game‘ prati grupu ljudi koji sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u nogometu za beskućnike

Jedna posebna nogometna priča, film "The Beautiful Game", stigla je ovog blagdanskog vikenda na Netflix. Britanska sportska drama s elementima komedije, u kojoj glavne uloge glume Bill Nighy i Michael Ward, priča nevjerojatnu, toplu ljudsku priču zasnovanu na stvarnim događajima, o Svjetskom prvenstvu u nogometu za beskućnike.

Prve ocjene su dobre. Većina onih koji kritiziraju film čiju režiju potpisuje Thea Sharrock, a scenarij Frank Cottrell Boyce, smatraju da je - presladak. Ipak, svi se slažu da je film jako emotivan, likovi nisu površni, glumci su dobri, te da tjera suze na oči čak i onima tvrda srca.

image

Bill Nighy i Michael Ward kao Mel i Vinny

Film prati nogometaše i timove koji sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u nogometu za beskućnike (Homeless World Cup), međunarodnom natjecanju u uličnom nogometu koje spaja beskućnike iz cijeloga svijeta.

Bill Nighy, sjajan kao i uvijek, glumi nogometnog trenera Mala, koji radi s grupom beskućnika na pripremama za turnir. On uspijeva u igru uključiti vještog napadača Vinnyja, mladog muškarca koji ne uspijeva skrbiti za sebe i svoju malenu kćer, da se priključi ekipi. Vinny se mora suočiti sa svojim snovima iz djetinjstva o igranju nogometa.

Jedan od izvršnih producenata je velika filmska zvijezda Colin Farrell. Kada se počelo pričati o ovom projektu, 2021. godine, Farrell je trebao imati i ulogu u njemu, no ostao je samo na produkciji. U velikom intervjuu tada je rekao kako je prvo put čuo za Svjetsko prvenstvo u nogometu za beskućnike kada je bio narator u dokumentarnom filmu "Kicking It", 2008. godine. Taj dokumentarac je pratio grupu sudionika ovog turnira u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

- Negativan stav o našoj braći i sestrama koji žive na ulicama, još uvijek je jako čest, no Svjetsko prvenstvo u nogometu za beskućnike okreće tu priču naglavce. - rekao je Farrell u intervjuu za Deadline - Kroz osjećaj sve veće vjere u sebe i ljude oko sebe, naši igrači ponovno pronalaze osjećaj pripadnosti i uključenosti i smisla u svijetu koji im je prečesto i prebrzo okrenuo leđa.

image

Scena iz filma The Beautiful Game

/Netflix

Iako likovi koje glume Ward, Nighy i ostatak oveće glumačke ekipe nisu zasnovani na konkretnim stvarnim osobama, oni su inspirirani u pričama onih koji su sudjelovali u godišnjem nogometnom natjecanju koje postoji od 2003. godine kada je održano u Grazu u Austriji.

Filmaši su surađivali sa zakladom koja organizira turnir, kojem je cilj rješavanje problema beskućnika širom svijeta. Jedan od osnivača i predsjednik Svjetskog prvenstva u nogometu za beskućnike, Mel Young na društvenim je mrežama objavio premijeru filma na Netflixu i rekao kako je zadovoljan prvim reakcijama.

"Svakako pogledajte, inspirirajte se i pomozite riješiti beskućništvo kroz nogomet", napisao je na X-u, bivšem Twitteru.

Uz Nighyja i Warda u filmu glume Valeria Golino, Tom Vaughan-Lawlor, Kit Young, Callum Scott Howells i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:18