CYRANO

Na opis će vam zvučati kao nepodnošljiva vreća ljepljive političke korektnosti. No, funkcionira

Cyrano

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia
Film je nastao prema mjuziklu iz 2019. za koji su songove (odlične) pisali muzičari iz benda National

Mjuzikl "Cyrano" na opis će vam zvučati kao nepodnošljiva vreća ljepljive političke korektnosti.

Temeljen na slavnom komadu francuskog dramatičara Rostanda, "Cyrano" se vjerno drži zapleta i stihova Rostandovog predloška. U filmskom "Cyranu"- međutim- naslovni junak nije velikog nosa nego je patuljak. Roxannin je glupavi zavodnik crnac, a Napoleonovi vojnici i mušketiri nekim se neobjašnjivim putem nađu u rovu 1. svjetskog rata. Priznajte da zvuči kao ozbiljna papazjanija.

Koja, začudo, sasvim dobro funkcionira.

Filmski "Cyrano" nastao je u produkciji britanske manufakture hitova Working Title, a u režiji Joea Wrighta. Film je nastao prema mjuziklu iz 2019. za koji su songove (odlične) pisali muzičari iz benda National. Ipak, pravi kreativni motor projekta je jedan bračni par: scenaristica i tekstopisac mjuzikla Erica Schmidt, te Peter Dinklage - da, Tyrion iz "Igara prijestolja"- koji je i u kazališnoj verziji igrao i pjevao naslovni lik.

Joe Wright ("Ana Karenjina", "Žena u prozoru") inače je nepodnošljiv režiserski šminker. Začudo, ovaj put sve mu je išlo od ruke. Film ima i emociju i atmosferu i songove, a kao melodrama je posve uspio. Glavni glumci Dinklage i Bennet ponovili su uloge iz mjuzikla, oboje pjevaju osrednje, no glume sjajno. Patuljasti Dinklage opet je pokazao da je prvoklasni glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46