TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ

NA PITANJU ZA ČETVRT MILIJUNA KUNA ISKORISTIO SVE DŽOKERE Biste li vi znali odgovoriti na pitanje na kojem je odustao Ivan iz Županje?

 HRT

Ivan Jurić iz Županje večeras je u Milijunašu osvojio 125 tisuća kuna te je pritom iskoristio sva tri džokera na pitanju za četvrt milijuna kuna, na kojemu je i odustao, piše HRT.

Mladi predavač u Tehničkoj gimnaziji te ljubitelj pub-kvizova s lakoćom je prešao prvi prag. Jurić je malo "zapeo" na pitanju za 4000 kuna ne znajući koji od ratnika u filmu Johna McTiernana ne smije biti sa sjevera, kako bi zlo bilo svladano te je priznao da nije gledao taj film.

Na pitanje je li riječ o 11., 12., 13. ili 14. ratniku odlučio se voditi simbolikom broja 13 te "ići po sluhu", na engleskom jeziku izgovarajući nazive ponuđenih odgovora. Slijedom spomenutoga njegov je konačan odgovor bio – 13. ratnik.

I na sljedećem, književnom pitanju, na kojem je trebao odgovoriti tko je stvorio čaglja Kusu, vuka Ceru, vepra Kisu i medvjeda Ljumu, Jurić se vodio logikom. Od književnih imena nudila su se ona Dinka Šimunovića, Slavka Kolara, Ulderika Donadinija i Vladimira Nazora.

Zbog Medvjeda Brunda odmah ga je "vuklo" na Nazora, a istaknuo je i kako nema zasad želju trošiti džokere te kako bi se iznenadio da je Nazor "neka navlakuša". Na idućem nogometnom pitanju u kojem se tražila liga petice u kojoj nema nijednog nogometnog kluba iz istog grada, također je izrazio sumnju u upotrebu džokera.

Odmah na početku eliminirao je dva ponuđena odgovora – englesku i talijansku ligu, prethodno izjavivši da ga "na prvu vuče" francuska liga, pa je naposljetku tako i odgovorio.

Za prelazak drugoga praga zemljopisno pitanje posebno je obradovalo natjecatelja koji je kao "iz topa" dao odgovor - najduža svjetska rijeka, ona koja protječe samo jednom državom, je Yangtze.

Na iduće pitanje za dvostruko viši iznos odgovorio je da se na naličju novčanice od 5 kuna nalazi varaždinska tvrđava te je kazao da je kao mali skupljao novčanice.

Kada je Tarik Filipović pročitao pitanje za 125 tisuća kuna je li Maslenica, Konavle, Zima '94. ili Skok-1 operacija Domovinskog rata kojoj je službeni naziv bio Gusar, Ivan je dodao i kako mu njegovi Zadrani, u čijem je gradu studirao, ne bi oprostili da ne zna kako je riječ o Maslenici.

13. pitanje za četvrt milijuna kuna bilo je ujedno ono na kojemu je Ivan potrošio sve džokere te – odustao. Nije znao što je po tvrdoći gotovo jednako dijamantu. Kazao je kako to pitanje nije za publiku te je ustvrdio da nema nikog tko je jak iz tog područja, pa je prvo upotrijebio džoker "pola-pola". Od ponuđenih odgovora ostali su borov nitrid i antimonov trioksid, a otpali turmalin i pirit.

Na red je ipak došao i džoker "zovi", koji, kako je simpatično rekao, "zna dosta toga pa ga možda potrefi". No džoker nije uspio ni ponuditi odgovor zbog vremenskoga ograničenja, a Ivan je sumnjao da bi mogla biti riječ o antimonovu trioksidu.

Pritom se pitao i je li sudbina odredila da treba odustati i kući otići baš sa 125.000 kuna te ispričao poveznicu večerašnja nastupa s njegovim prošlogodišnjim natjecanjem u kvizu Šifra.

Zamolio je zatim i pomoć publike koja je 71 posto glasova dala borovu nitridu. Iako je bila riječ o odgovoru koji ga nije "vukao", istaknuo je kako je više glava pametnije od jedne i da je možda znakovito što se publika nije dala navesti na odgovor na koji je sumnjao. Nakon odluke o odustajanju, iznimno zadovoljan svojim nastupom naglasio je da bi poslušao publiku i rekao borov nitrid, a to bi bio točan odgovor, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:16