FILM NOIR

'NA PRAVOJ STRANI' Silazna putanja karijere Nicolasa Cagea nakratko je zaustavljena

 Gusmano Cesaretti
Solidan prilog podžanru film noira koji već desetljećima cvjeta u američkoj nezavisnoj kinematografiji

U pravilu bi ovakve filmove trebali gledati u online videotekama, tako je to u svim većim kino mrežama svijeta, no repertoar nam se očito tako srozao da se više ničemu ne čudimo. Ipak, ako zalutate u naše multiplekse, možda i ne budete nezadovoljni.

Redatelji braća Brewer tu i tamo pokažu interes za akciju u drugom planu, a protagonisti su slabo plaćeni i beskrajno nezainteresirani policajci iz Las Vegasa, carstva igara na sreću, što je također dosta netipično. Njihovo rješenje bijednog materijalnog položaja je, naravno, pljačka, međutim, plan baš nije jednostavno izvesti, a još je veći problem što plijen nadmašuje njihova očekivanja.

Narativno, film je dosta enigmatičan, u početku imate dojam da je u pitanju najobičniji buddy-buddy krimić, no kako se radnja razigrava, ispada da se dosta podcijenilo karakterne sposobnosti jednoga od junaka, a drugoga suviše precijenilo. Ne bez razloga izvorni naslov je 'Povjerenje' (The Trust).

To je zapravo solidan prilog podžanru film noira koji već desetljećima cvjeta u američkoj nezavisnoj kinematografiji, a ne bi čudilo ukoliko se braća Brewer uskoro pojave s nekim puno ambicioznijim ostvarenjem.

Silazna putanja karijere Nicolasa Cagea nakratko je zaustavljena, bar u kreativnom pogledu, financijskom dakako ne, jer prihodi po svoj prilici nisu pokrili skromni budžet filma, no pitanje je dokle, jer nekadašnji oskarovac (njemu je pak grad kocke donio sreću u pretencioznom ali kultnom ostvarenju Mikea Figgisa 'Napuštajući Las Vegas') po svoj prilici više i ne čita scenarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:12