Motovun Film Festival

Na programu i film Olega Sentsova, redatelja koji je bio u ruskim zatvorima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske

Oleg Sentsov

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia
Ove je godine laureat beogradski redatelj Goran Marković, zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao predmet nezapamćenih medijskih napada

Motovun Film Festival traje od 26. do 30. srpnja ove godine. Direktor festivala Igor Mirković rekao je uoči festivala: "Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom. No isto tako, prvi puta ikada prikazat ćemo film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu – svih ovih godina to nikada nismo imali, a tako bolno odražava trenutak u kojem živimo".

Spomenuti film u programu, naime, režirao je Oleg Sentsov, redatelj koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Njegov krimić Rihno ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina živo svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival.

Pored ovog, selektori Milena Zajović i Jurica Pavičić donose osamnaest najboljih nezavisnih filmova sa svih strana svijeta. Potpuni program bit će objavljen 30. lipnja, a selektori već sada najavljuju da Motovun već dugo nije vidio reprezentaciju filmova s tolikim brojem nagrada.

Posebna pozornost bit će u ovom izdanju na švedskoj kinematografiji, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg festivala. To je kruna višegodišnjih veza Motovuna i skandinavske kinematografije – prošle godine film Užitak debitantice Ninje Thyberg nagrađen je Propelerom Motovuna, prije četiri godine proslavljeni redatelj Ruben Östlund bio je dobitnik počasne nagrade Maverick, a ove godine festival će predstaviti odabir deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, u kojem će biti mjesta i za Bergmana, Anderssona, Moodysoona i druga imena koja su proslavila veliku kinematografiju.

Nagradom Maverick Motovun Film Festival odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, ove je godine laureat i počasni gost festivala beogradski redatelj Goran Marković. Autor Specijalnog vaspitanja, Nacionalne klase i Variole Vere, Deja Vu, Tito i ja snimio je pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada.

Uobičajeno je veliko zanimanje za motovunski kratkometražni program. Za ovogodišnji festival prijavljeno je 728 kratkih filmova iz 69 zemalja od kojih će selektorica Inja Korać odabrati njih 25 koji ulaze u natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada CORTO MONTONESE.

Festival će i ove godine imati svoje zagrijavanje u susjedstvu, i to prvi put u Bujama gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade. Osim toga, motovunski filmski program krenut će na turneju, kako bi što veći broj gradova Istre i Hrvatske mogao vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu koji će se ponovo održati u Laubi.

Sve u svemu, brdo je razloga za zadovoljstvo filmofila i hedonista, kako u samom Motovunu, tako i diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 01:03