MEDITERANSKI FILM

Na programu i politički triler koji se vrti oko frizerskog salona na palestinskom okupiranom teritoriju

Hudin salon

Projekcijom domaćeg filma ‘Baci se na pod‘ Nine Violić u Splitu u četvrtak počinje 15. Festival mediteranskog filma

Kao i svake godine, i ove godine sezona jadranskih ljetnih festivala počinje u Splitu. Projekcijom domaćeg filma "Baci se na pod" autorice Nine Violić u Splitu u četvrtak počinje 15. Festival mediteranskog filma, festival s kojim svakog lipnja hrvatski filmski život počne selidbu s kontinenta na more.

Splitski FMFS spada među mlađe hrvatske festivale: osnovan je 2008. Festival se, međutim, od samog početka izdvojio u hrpi ljetnih festivala koji su tih godina nicali kojekuda. Ekipa FMFS koju od početka vodi Alen Munitić znala je raditi s publikom, festival je od prve imao odličnu posjećenost i dobru atmosferu, a oscilacije u kvaliteti filmova iz mediteranskog bazena organizatori su spretno balansirali uvođenjem filmova iz drugih dijelova svijeta. Prestiž festivala narastao je kad je kad je uveden program "Ješke" koji je danas jedna od popularnijih platformi za domaći kratki film. Na koncu, važnosti festivala pridonijela je i uspješna priobalna kino-prikazivačka mreža Kino Mediteran koja je iz festivala izrasla, a danas predstavlja respektabilan prikazivački prozor za neovisni film. Često se događalo da domaći ili art-filmovi više gledatelja imaju ljeti po manjim mjestima u mreži Kina Mediteran nego zimi u "pravoj" mutlipleks-distribuciji.

FMFS je stalno rastao, da bi sada-u petnaestog godini- narastao veći nego ikad. Festival ove godine prvi put ima potporu programa Media Europske Unije, prvi put traje čak deset dana, te prvi put ima tri večernja open-air ekrana. Uz glavni festivalski prostor na otvorenom- kino Bačvice- tu je sad i novo ljetno kino za dugometražne filmove na mletačkoj tvrđavi Gripe. Na Bačvicama će se odvijati mediteranski natjecateljski program s devet naslova, a na Gripama će splitska publika moći vidjeti šaroliki miks filmova s raznih strana, od Kostarike do Poljske i od Švicarske do Butana. Da je važnost festivala narasla svjedoči, uostalom, i činjenica da će FMFS prvi put ugostiti svjetsku premijeru jednog domaćeg filma. "Baci se na pod" Nine Violić na otvaranju će se festivala pred publikom naći prvi put.

U glavnom programu mediteranskih filmova ovogodišnji FMFS donosi devet naslova. "Hudin salon" novi je film najpoznatijeg palestinskog režisera Hanya Abou-Assada, a riječ je o političkom trileru koji se vrti oko frizerskog salona na palestinskom okupiranom teritoriju. "America Latina" novi je film talijanske braće D'Innocenzo, autora poznatih po izrazito brutalnim i morbidno-humornim filmovima. "Puno radno vrijeme" Francuza Erica Gravela film je koji secira svagdan jedne zaposlene majke, a film u Split stiže s programa Venecije. "Piggy" Španjolca Carlota Perede bavi se jadima podeblje tinejdžerke, a film je dobio jednu od nagrada ove zime na Sundanceu.

Možda najzvučnije ime glavnog programa je Austrijanac Ulirich Seidl kojem će FMFS prikazati najnoviji film "Rimini", prikazan u veljači u Berlinu. Junak Seidlovog filma je ocvali mačo pjevač, svojedobno popularan u 70-ima, koji sada životari kao pjevač u hotelu izvan sezone. Stvar se zakomplicira kad mu u posjet stigne kćer s kojom je davno prekinuo odnos. Uz njih dvoje, glavni "junak" filma je kišom i bljuzgom zameteni Rimini, tužna, ali nama i prepoznatljiva slika plažne destinacije izvan sezone.

image

film "Baci se na pod"

Youtube screenshot/ZFF
image

Brian i Charles

Festival Mediteranskog Filma/

U glavnom je programu- dakako-i hrvatski premijerni naslov, "Baci se na pod". Dugometražni debi glumice Nine Violić film je o završnom rasapu jednog braka ispripovijedanom rekurzivnom dramaturgijom iz tri točke gledišta: djeteta, muža/oca i supruge/majke. Supružnike glume sama Violić i Goran Bogdan.

Štošta zanimljivo donosi i ne-mediteranski program. Već u petak na festivalu igra "Lunana: jak u učionici" redatelja Pawo Chojning Dorjia, prvi film iz Butana koji je ikad došao do nominacije za Oscara. Film se bavi mladim učiteljem koji da bi vratio stipendiju mora odraditi godinu dana u zabačenoj školi naslovnom selu. Jedan od najprovokativnijih filmova popratnog programa je bez ikakve sumnje "Na svadbeni dan" Poljaka Wojciecha Smarzowskog- redatelj najpoznatijeg po provokativnom filmu o suvremenoj poljskoj crkvi- "Kleru". Smarzowski je i sada snimio film zbog kojeg leti (političko) perje. Njegov se film zbiva u malom poljskom mjestašcu, na dan vjenčanja kćeri mjesnog bogatuna. Kroz deliričnu, halucinantnu montažu asocijacija i mijenu epoha Smarzowski nas vraća u 30-e i 40-e i otvara temu duboko ukorijenjenog poljskog antisemitizma. Štošta je smiješano u toj deliričnoj kaši, od suvremenih skinheda-navijača do njemačke okupacije i od sudbine Židova u 30-ima do tranzicijske pretvorbe.

image

Tiha zemlja

Festival Mediteranskog Filma/
image

Carpe Diem

Festival Mediteranskog Filma/

Vrijedi upozoriti i na švicarski film "Linija" redateljice Ursule Maier, film o junakinji koja pati od nasilnih ispada, pa dobiva zabranu prilaska vlastitoj materi. "Nježno" Mađarke Anne Nemes vodi nas u manje poznati svijet ženskog body-buildinga. Naposljetku, tu je i novi film Michela Franca, jednog od cjenjenijih novih meksičkih redatelja. U njegovom "Zalasku sunca" glavnu ulogu igra Tim Roth.

Na koncu- tu su i kratkometražni programi- onaj mediteranskih filmova, te domaće "Ješke" u kojima je ove godine devet naslova. Festival traje do 25. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:04