SPORNI FILM

Na programu u Cannesu bit će i film kojeg prate mnoge kontroverze: od masturbacije maloljetnika do agresije prema suradnicima

Catherine Corsini

 Mickael Chavet/Alamy/Alamy/Profimedia/Mickael Chavet/alamy/alamy/profimedia
76. Filmski festival u Cannesu u službenu selekciju uvrstio film redateljice Catherine Corsini

Film redateljice Catherine Corsini "Le Retour" (Povratak) prikazat će se na festivalu u Cannesu, unatoč mnogim kontroverzama. Trebao je izvorno, kako izvještava Le Monde, biti dijelom programa Filmskog festivala u Cannesu, no nakon izvještaja o problematičnim događanjima i uznemiravanju na setu, 13. je travnja izostao iz službene najave.

Do zapleta ove priče došlo je kada je ravnatelj Festivala Thierry Frémaux 12. travnja uvečer nazvao spomenutu redateljicu te joj rekao da će film sudjelovati u natjecanju, da bi joj već sljedećeg jutra javio da je odbor odlučio obustaviti svoju odluku.

Naime, nakon što je ujesen 2022. godine snimanje na Korzici, u blizini L‘Ile-Roussea te sela Castifao, iz kojeg potječe redateljičina obitelj, dovršeno, regulatorna tijela te organizatori festivala primili su anonimna pisma koja Corsini optužuju za agresivnu autoritarnost te agresivne radne metode na setu. Poznato je, piše Le Monde, da su neki radnici napustili projekt te da je došlo do raznih kršenja pravila.

Također, pojavile su se anonimne dojave o kršenju pravila koja se odnose na radne uvjete, sigurnost maloljetnika te navodno seksualno zlostavljanje, piše The Guardian.

Spominje se i scena masturbacije petnaestogodišnje glumice o kojoj nadležno tijelo Commission des Enfants du Spectacle, koje nadgleda sigurnost maloljetnika na filmskim setovima, navodno nije bilo obavješteno. Scena nije dio finalne verzije filma.

Producentica Elizabeth Perez je tvrdila da je scena izostavljena iz podnesenog scenarija zbog administrativne greške te je naglasila da ona i Corsini odbacuju štetne navode te se protive "svakoj vrsti nasilja i uznemiravanja na setu".

Jedan od glumaca Denis Podalydès stao je u obranu redateljice i producentice.

"...Ni u kojem trenutku za vrijeme mog boravka na setu filma "Le Retour" nisam primijetio ni najmanji problem niti osjetio ni trunku neugode. Upravo suprotno", rekao je.

Pošto je provedena istraga, tim Thierryja Frémauxa film je odlučio uključiti u natjecanje.

Producent Marc Missonnier koji je radio i s redateljem François Ozonom, Frémauxovu odluku dovodi u pitanje. Film naziva "problematičnim", a francusku kinematografiju proziva zbog ignoriranja "problematike granica, posebice u slučaju scena seksualne prirode". On će, najavljuje, Cannes bojkotirati.

Francuska redateljica Corsini te producentica Perez, piše Deadline, objavile su otvoreno pismo u kojem negiraju pogrešno postupanje na setu navedenoga filma. Perez i Corsini sebe smatraju, dodaje The Guardian, žrtvama anonimnih tračeva.

"Le Retour" je redateljičin dvanaesti dugometražni film, njen treći film u Cannesu. Priča prati ženu koja se s dvije kćeri tinejdžerke vraća na Korziku kako bi tijekom ljetnih praznika brinula o djeci bogatog pariškog para. Dok se ona hrva s uspomenama, njene kćeri uživaju u otkrivanju vlastitih korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:35