ZA PROJEKCIJE SE TRAŽI KARTA VIŠE

NA RAB FILM FESTIVALU NAJAVLJEN NOVI PROJEKT REDATELJA GORANA KULENOVIĆA Zajedno sa Zoranom Ferićem adaptirat će roman 'Smrt djevojčice sa žigicama'

 RAFF
 

Prema romanu Zorana Ferića "Smrt djevojčice sa žigicama" u jesen iduće godine na Rabu počinje snimanje istoimenog filma u režiji Gorana Kulenovića koji uz Ferića potpisuje i scenarij budućeg "otočkog" trilera, najavljeno je u nedjelju na konferenciji za novinare u sklopu Rab film festivala.

Projekt je trenutno u visokoj fazi predprodukcije, u potvrđenoj glumačkoj postavi su Ozren Grabarić, Jelena Lopatić i Borko Perić, a premijera se očekuje u proljeće 2021.

"Što je u hrvatskom društvu više kriminala manje ga je na filmu", kazao je Ferić, dodavši da je roman "Smrt djevojčice sa žigicama" među ostalim proizašao i iz nostalgije prema otoku koji kao ljetnu oazu posjećuje preko 30 godina. "Krimić je postao socijalna drama. Odavno je izašao iz kućice popularnog i zabavnog te postavlja ozbiljna društvena pitanja", ustvrdio je Ferić.

Kulenović je kazao i da ovim projektom žele istražiti hoće li žanrovski film, koji uz prikaz specifične otočke sredine ratnih 90-tih prati istragu ubojstva rumunjske transseksualne prostitutke, biti mamac za publiku u Hrvatskoj, regiji, ali i šire.

Očekuje da će glavni aduti filma biti "briljantni Ferićevi detalji" s mnoštvom crnog humora i bizarnosti.

I producenti filma Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat očekuju dobre rezultate, posebno s obzir na uspjehe koje su u krimi žanru postigli engleski i skandinavski autori.

Subota na RAFF-u protekla je pak uz ranojutarnje širenje opojnih mirisa s Pjacete, na kojoj svakog dana gosti festivala pod budnim okom udruge Mocira spravljaju rapske specijalitete.

Đelo Hadžiselimović izvrsno se snašao u ulozi prvog RAFF-ovog chefa, a u ulozi pomoćnika briljirao je direktor RAFF-a Robert Tomić Zuber. Bit će zanimljivo vidjeti što će se naći na meniju trećeg festivalskog dana, u nedjelju, kad kuhaču predaju Damiru Urbanu.

Velika potražnja za sadržajima RAFF-a nastavila se i nakon izvrsno posjećene projekcije otvaranja. Gotovo za sve projekcije tražila se karta više, a rasprodan je bio i dokumentarni film Sinovi Danske prikazan u podne u Zimskom kinu. Navečer je u Ljetnom kinu prikazan sjajan National Geographicov dokumentarac koji produkcijski potpisuje Leonardo DiCaprio More sjena (Sea of Shadows), nagrađen na Sundanceau. Napeta priča o meksičkim kartelima i kineskoj mafiji, koja radi profita izlovljava riblje vrste pred izumiranjem, još nas jednom podsjeća da su najveći neprijatelji našeg ekosustava sami ljudi i njihova stalna želja za profitom.

Veliko finale drugog festivalskog dana bio je koncert Urban&4. Riječka petorka oko ponoći je zapalila publiku kina pod zvijezdama hitovima poput Odlučio sam, Glas jeka, Kuća sjećanja i Mjesto za mene.

U nedjelju u Ljetnom kinu gledamo novi film Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se", a nakon filma od 23:30 se gleda se i sluša Elemental.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50