‘MONKEY MAN‘

Na samom početku Kid gotovo mazohistički prima batine i uživa u tome što neprestano gubi...

Monkey Man

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Akcijske scene režirane su vrlo vješto, štoviše itekako su grube, no Patel je imao dobre uzore u filmovima Brucea Leeja i franšizi ‘John Wick‘

U filmu "Milijunaš s ulice" Dev Patel prvi je put zaigrao glavnu ulogu, iako su ga prije toga znali po seriji "Skins". Nikad nije bio siguran koje je nacionalnosti, naime, rođen je u Engleskoj, ali su mu roditelji bili Indijci iz Kenije. Čim je mogao, otputovao je u Indiju, što mu je pomoglo prije snimanja "Milijunaša", koji se djelomično zbiva u siromašnim predgrađima Mumbaija, ali i u televizijskom studiju gdje glavni junak osvaja hrpu novca. U intervjuima je priznao da mu je balansiranje između Velike Britanije i Indije popriličan problem, "nisam dovoljno Britanac da bi me smatrali pravim Britancem, a isti je slučaj i s Indijom", rekao je. Patel je nakon toga išao iz filma u film, osobito je uspješan bio "Najbolji egzotični hotel Marigold", koji prati sudbine engleskih turista, dakako, u Indiji, a za tu zemlju bio je vezan i film "Lav", iako je donekle sniman i u Australiji.

Patel tada još nikome nije povjerio da bi zapravo htio postati filmski redatelj. San mu se ostvario početkom ovog desetljeća, kad je snimio akcijsku dramu "Monkey Man", u kojoj je igrao i glavnu ulogu. Premijerno je prikazan na festivalu u Austinu SXSW, usredotočenim uglavnom na zanimljive žanrovske filmove, što Patelov prvijenac uistinu jest. U njemu je morao pokazati zavidno borilačko umijeće, što mu nije bio toliki problem jer je odlično vladao taekwondoom. Njegov protagonist, kojega jednostavno zovu Kid (kao dječaka ga igra Jatin Malik), odrastao je u siromašnom kraju, no zapravo je imao skromno, ali sretno djetinjstvo, kojim je dominirala majka (Adithi Kalkunte): uvijek je pamtio njezine priče o božanstvima, na neobičan način povezane s njegovim kasnijim životom. Prekretnicu je označila pojava korumpiranog policajca Rane (Sikindar Kher), koji mu je ubio majku i ostavio ga bez oslonca na koji je navikao.

Kid planira osvetu, ali to nije tako jednostavno. Doznao je gdje zalazi Rana, u otmjeni restoran na vrhu nebodera, ali da bi došao tamo, najprije treba odraditi staž kao perač suđa u podnožju te zgrade. Povrh svega, okušava se kao borac u nelegalnim tučnjavama, gdje uvijek nosi masku majmuna. Zašto? Zato što mu je majka pričala o Hanumanu, božanskom biću iz Hindu mitologije, taj je bio majmun i zapovijedao je čak i vojskom, no bogovi su ga kaznili zbog umišljenosti i on je odjednom izgubio sve svoje moći. Ipak, povratio ih je uz pomoć drugog božanskog bića i pomogao božanstvu Rami da spasi svoju draganu iz kandži demona.

U samom početku Kid gotovo mazohistički prima batine i uživa u tome što neprestano gubi. Dakako, samo dotle dok se ne dočepa famoznog restorana i uz pomoć prijatelja počinje obračun s Ranom. Akcijske scene režirane su vrlo vješto, štoviše itekako su grube, no Patel je imao dobre uzore u filmovima Brucea Leeja i franšizi "John Wick". Ranu verziju gledao je Jordan Peele (pamtimo ga po neobičnim hororima "Bježi!" i "Mi") i pomogao mu da se "Monkey Man", za koji je Netflix već platio 30 milijuna dolara, ipak distribuira u kinima, i to pod supervizijom moćnog Universala. Nema dvojbe da će posvuda proći jako dobro.

Monkey Man

am.-kanad.-ind. akc. drama, 2024.

REDATELJ: Dev Patel

BUDŽET: cca 30 milijuna dolara

U KINIMA: od 4. travnja

OBRAČUN NA VRHU NEBODERA

Dev Patel

Malo tko spominje da je glumac i friški redatelj nastupio u čak dva filma nagrađena Oscarom. Prvi je već spomenuti "Milijunaš s ulice", a drugi "Čudesan svijet Henryja Sugara" Wesa Andersona, koji je ove godine pobijedio u kategoriji najboljeg kratkog filma. Kultni status uživa neobično ostvarenje "Zeleni vitez" u režiji Davida Loweryja. Uskoro ćemo ga gledati u psihološkom hororu "Zamka za zečeve".

Sharlto Copley

Južnoafričkog glumca proslavio je Neill Blomkamp u velikom SF hitu "Okrug broj devet", koji je izborio i nominaciju za Oscara. Zanimljivo, redatelj je poslije snimio još jedan SF film, "Chappie", u kojem je uz Copleyja nastupio i Patel. Neobično je što mu Patel sada nije samo glumački partner, nego i redatelj. Njegov naredni film je "Pustinjski ratnik" Ruperta Wyatta koji se snima u Saudijskoj Arabiji.

Pitobash

Vrlo popularni indijski glumac Pitobash Tripathy skratio je svoje ime kako bi imao više uspjeha na međunarodnom tržištu, međutim lokalna publika zasad ga puno bolje zna nego međunarodna. Svojedobno je nastupio u filmu "Ruka od milijun dolara", partner mu je bio Jon Hamm, što je njegova indijskog kolegu itekako impresioniralo, jer Hamm ni s čim nije davao do znanja da je zvijezda serije "Momci s Madisona".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:14