NA PROGRAMU HTV-A

Na trećem programu od danas do subote možete gledati veliku reviju izraelskih filmova

Scena iz filma 'Bez motivacije'
 Talya Lavie
Od danas pa sve do subote na trećem programu HRT-a očekuju vas “Ljetne večeri s izraelskim filmovima”

Od danas pa sve do subote na trećem programu HRT-a očekuju vas “Ljetne večeri s izraelskim filmovima”.

Budući da im je organizator veleposlanstvo Izraela, ne očekujte neki od žestoko provokativnih naslova o židovsko-arapskim odnosima koje smo proteklih godina vidjeli na našim festivalima, no ova “mekša” varijanta zadovoljit će čak i zahtjevne filmofile.

Dominiraju ženske teme, kako u “Papirnatom vjenčanju” (nagrade Izraelske filmske akademije i Jeruzalem film festivala), u kojem se blago hendikepirana djevojka bori protiv suviše zaštitničke majke i inertnosti svoga dečka, u “Zaposlenoj ženi” naslovna junakinja rado bi dala otkaz jer joj je šef suviše nasrtljiv, no ne može zbog supruga koji je upravo otvorio restoran i treba mu novac, dok u filmu “Bez motivacije”, velikom hitu u tamošnjim kinima, mlade Izraelke jedva se nose s dosadnom vojnom obavezom. Potonji je režirala Talya Lavie i žestoko opalila po muškom šovinizmu.

U krimi komediji “Lov na slonove” gostuje svjetska zvijezda Patrick Stewart, partner mu je najugledniji izraelski glumac Sasson Gabai, a kako je u pitanju pljačka banke, očekujte dobru zabavu. “Crowd-pleaser” je i film “Oproštajna zabava”, iako se odigrava u staračkom domu, gdje su upravo izumili stroj za samoeutanaziju, a zainteresiranih je na pretek, dok program završava velikim međunarodnim uspjehom “Posjet orkestra”, kojem je svojedobno izmakao Oscar za najbolji strani film jer su protagonisti komunicirali na engleskom: kako drukčije kad su egipatski glazbenici zalutali u izraelskoj provinciji i pravo je čudo što su svi koje su sreli uopće znali taj jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45