KINO NA PLACU

Na Tržnici Trešnjevka, pod vedrim nebom, moći ćete pogledati mnoštvo filmova, među njima i onaj o životu trafikantice Štefice

dokumentarni film ”Dagerotipovi”

 /Press
Svi izabrani filmovi, kako najavljuju iz Udruge Blok, žanrovski su hibridi koji sjajno utjelovljuju legendarni situacionistički grafit: ‘Dosada je kontrarevolucionarna1

Šestu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvara se u besplatno ljetno kino. Svi izabrani filmovi, kako najavljuju iz Udruge Blok, žanrovski su hibridi koji sjajno utjelovljuju legendarni situacionistički grafit: "Dosada je kontrarevolucionarna" i pokušavaju zamisliti urbani život sazdan od neposrednih, eksperimentalnih i strastvenih aktivnosti. Filmovi su na programu 8. i 15. srpnja.

U petak, 8. 7. 2022. u 21 h prikazuje se Trafika (2021), dokumentarni film redateljice Dore Slakoper (Hrvatska). Trafička minijatura fokusira se isključivo na perspektivu prodavačice u kiosku Štefanije Hegol dok okružena gomilom šarenih artikala manevrira kroz svoj prosječni radni dan. Kako se navodi: "Skučenost radnog prostora i repetitivnost njezinih radnji gotovo su opipljive ali portret ostaje na razini stilizacije i apstrakcije (koju autorica u jednom intervjuu uspoređuje s POV-om u videoigri). Drukčije ni ne može biti – prolazeći ulicom sve manje primjećujemo i imamo vremena jedni druge pa tako i za osobu kod koje kupujemo naše žvake, pljuge ili biljege. "I tak….", kaže Štefanija dok se spuštaju žaluzine na njenom kiosku.

Istoga dana na redu su i Daguerréotypes/Dagerotipovi (1975), dokumentarni film redateljice Agnès Varda (Francuska). U sjeni Tornja Montparnasse Varda stvara svoje dagerotipove – nježne i pomalo staromodne portrete za koje njezini protagonisti nespretno poziraju. Pritom ne može ne zamijetiti inertnost svojih susjeda koji kao da su zaboravili sanjati – trezveni Henri sanja samo o satovima koje treba popraviti, a dostojanstvena Marcelle napušta svoju parfumeriju u sitno doba noći obavijena sivom tišinom. Varda interpolira nadrealističke elemente i uz pomoć mađioničara Mystaga unosi dozu zaigranosti u njihovu rutinsku svakodnevicu. Gotovo kao da stvara album sličica iz sjećanja koja su uhvaćena osjetilima – miris svježeg kruha, žamor razgovora koji su napola načuti, mađioničarski šou na koji su pozvani svi susjedi.

U petak, 15. 7. 2022. u 21 h može se pogledati dokumentarni film Vesela klasa (1969), redateljice Bojane Marijan Makavejev (SFRJ). Ovaj balkanski vodviljski dragulj dokumentira kako radnici i radnice u jednoj tvornici provode svoje slobodno vrijeme. Naglasak je možda na pjesmi i alkoholu, no riječ je o pronicljivoj političkoj satiri.

Ista filmska večer donosi i igrani film De cierta manera/Na ovaj ili onaj način (1977), redateljice Sare Gómez (Kuba). Učiteljica Yolanda i tvornički radnik Mario zaljubljuju se. No jedan od Marijevih kolega zastranjuje, a djeca koju Yolanda podučava često su agresivna. Odluka kako se nositi s ovim problemima u okolini utjecat će i na budućnost njihova odnosa. Gómez gotovo opsesivno prati arhitektonske preobrazbe Havane, ističe kubanski pjesnik i teoretičar Fowlers Calzada, što značajno oblikuje pedagošku narav njezina filma. Možemo srušiti slamove i izgraditi nove kuće, no unutarnje promjene mnogo su sporije. Beskompromisno podcrtavajući okoštale strukture rasizma, klasizma i seksizma autorica otkriva zemlju koja se bori sa svojom kolonijalnom prošlošću dok hrli u neizvjesnu budućnost. Osviještena intersekcionalnost Sare Gómez čini njezin filmski opus iznimno potentnim za mnoge suvremene rasprave.

Kino je dio cjelogodišnjeg programa "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština" koji provodi udruga BLOK u galeriji BAZA i drugim kvartovskim prostorima. "Kino na trešnjevačkom placu – doba trešanja" podržavaju: Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Zagrebački holding. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04