Film koji će potaknuti rasprave

Na zapadu ništa novo: Na Netflix dolazi nova ekranizacija slavne njemačke knjige o Prvom svjetskom ratu. Pogledajte trailer

 Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
U ulozi njemačkog pisca i političara Matthiasa Erzbergera pojavljuje se poznati španjolsko-njemački glumac Daniel Brühl

"1917. je, u Njemačkoj. U tijeku je Prvi svjetski rat. Paul Bäumer (Felix Kammerer) laže u vezi svoje dobi te se uz prijatelje prijavljuje u rat. Kao i drugi mladići, ispunjen je romantiziranim idejama o patriotizmu, no stvarnost rata gotovo u trenu uništit će njihovu energičnost. Paul je prerano bačen u rov; s nedostatnom opremom, minimalnom pripremom te na brzaka popravljenom uniformom drugog vojnika. Samo savjet starijeg veterana spriječit će da postane dio nesretne statistike već prvoga dana na frontu".

Opis je to novog njemačkog anti-ratnog filma njemačkog redatelja Edwarda Bergera, koji je sredinom prošloga mjeseca premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Film "Na Zapadu ništa novo" (Im Westen nichts Neues/All Quiet on the Western Front), koji će na Netflixu biti dostupan od 28. listopada, njemački je kandidat za nominacije za nagradu Oscar za najbolji međunarodni film.

"Bergerova je interpretacija prožimajuće iskustvo: gomile šivaćih mašina dok popravljaju uniforme zvuče poput metaka, ledeni mraz zimskog jutra kao mrtvački pokrov visi za one umrle od hladnoće dok razoreni krajolici od blata, krvi i kostiju zatvaraju vojnike u njihovim rovovima držeći muškarce zajedno na način koji malo tko od nas može uistinu razumjeti", zorna je slika koju opisuje TIFF.

Ova ratna drama temelji se na romanu Ericha Marije Remarquea, bestseleru koji pripovijeda priču o tragediji rata te ekstremnim iskustvima njemačkih vojnika za vrijeme Prvoga svjetskoga rata.

Roman je isprva objavljen u novinama krajem 1928. godine, a u obliku knjige pojavio se već početkom 1929. godine te se smatra jednim od začetnika žanra koji prikazuje "stvarnost moderne borbe i stravu koju rat donosi", piše Collider.

Za uspjeh knjige djelomično bi mogla biti zaslužna činjenica da je autor i sam svjedočio strahotama rata kada je kao mladić bačen na bojište. Borio se na Zapadnom bojištu, a u ratu je zadobio višestruke ozlijede.

Ovaj film treća je adaptacija navedene priče, koju je na veliko platno 1930. godine prvi postavio moldavsko-američki redatelj Lewis Milestone. Uz redatelja, nagradom Oscar nagrađen je i film (za izvanrednu produkciju).

Knjiga, koju su svojedobno zabranili nacisti, ponovno je adaptirana 1979. godine, a televizijski film, koji je režirao američki redatelj Delbert Mann, nagrađen je Zlatnim globusom.

Najnovija ekranizacija ujedno je i prva njemačka adaptacija ove njemačke priče.

image



Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

U ulozi njemačkog pisca i političara Matthiasa Erzbergera pojavljuje se poznati španjolsko-njemački glumac Daniel Brühl (Bourne Ultimatum, Utrka života, Nemilosrdni gadovi), a glumačka postava, među ostalima, uključuje i Albrechta Schucha, Sebastiana Hülka, Felixa Kammerera, Aarona Hilmera, Edina Hasanovića.

"Rijetko sam bio ovako ponosan na projekt u kojem sam sudjelovao: ovaj je film uspješan, ali i važan. Volio bih da dođe do mladih ljudi koji možda nisu niti pročitali knjigu. Želim da ih inspirira da je potom pročitaju", zaključio je prigodom Filmskog festivala u Zürichu (ZFF) Brühl te poručio da se film može pogledati i u školi, na satu povijesti, kako bi potaknuo raspravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14