PRESTIŽNA NAGRADA

Na Zlatnim globusima trijumfirali Steven Spielberg, ‘Elvis‘, White Lotus, irska drama...

Steven Spielberg s glumcima iz filma ”The Fabelmans”

 Frederic J. Brown/Afp
TV serije “Abbott Elementary” i “The White Lotus” su među najvećim dobitnicima večerašnje 80. po redu dodjele

Filmovi “The Banshees of Inisherin” and “The Fabelmans” te serije “Abbott Elementary” i “The White Lotus” su među najvećim dobitnicima večerašnje 80. po redu dodjele nagrade Zlatni globus.

Najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije je irski dragulj "The Banshees of Inisherin" (Duhovi otoka), dok je u kategoriji drame trijumfirala drama proslavljenog Stevena Spielberga "The Fabelmans".

Ostvarila su se predviđanja američkih kritičara da bi pobjedu u kategoriji glavnog glumca u drami mogao odnijeti mladi Austin Butler u ulozi Elvisa Presleyja, kralja rock’ n’ rolla.

"U ovoj sam prostoriji sa svim svojim herojima. Ne mogu vjerovati da sam ovdje", rekao je Butler, posebno istaknuvši Brada Pitta i Quentina Tarantina.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Cate Blanchett, za ulogu dirigentice Lydie Tár.

image

Steven Spielberg

Frederic J. Brown/Afp

Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”) bio je pak laureat u kategoriji za najboljeg glavnog glumca u mjuziklu ili komediji. Što se tiče ženskog pobjednika u ovoj kategoriji, slavila je Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”).

Yeoh, nagrađena za glavnu ulogu u akcijskom filmu u kojem skače u druge dimenzije, rekla je kako će "zastati i osjetiti ovaj trenutak".

"Hollywood je bio ostvarenje sna dok nisam došla ovdje", dodala je malezijska glumica kineskog podrijetla, napomenuvši kako su je na početku karijere nazivali "manjinom" i pitali zna li govoriti engleski.

Četrdeset godina kasnije, "bilo je nevjerojatno putovanje i nevjerojatna borba biti ovdje danas, ali mislim da se isplatilo", rekla je Yeoh.

Angela Basset (“Black Panther: Wakanda Forever”) pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Pokazali smo svijetu kako crnačko jedinstvo, vodstvo i ljubav izgledaju izvan, iza i ispred kamere", rekla je Bassett dok je držala svoj trofej.

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Ke Huy Quan za ulogu u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Najbolji animirani film je "Pinokio" Guillerma del Tora.

image

"The Fabelmans" nakon dodjele nagrada

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Pobjedu u kategoriji najbolje redatelja odnio je Steven Spielberg ("The Fabelmans").

Najbolji scenarij napisao je Martin McDonagh za film “The Banshees of Inisherin”.

U TV kategorijama, trijumfirale su serije "Abbott Elementary", "House of the Dragon" i "White Lotus". Quinta Brunson iz Abotta je najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija, dok u muškoj kategoriji pobjedu odnosi Jeremy Allen White ("The Bear").

U dramskoj kategoriji za najboljeg glumca u seriji slavio je Kevin Costner, “Yellowstone”. Zendaya je najbolja glumica za ulogu u dramskoj seriji Euforija.

image

Filmska ekipa serije "Abbott Elementary"

Amy Sussman/Getty Images Via Afp

Potpunu listu dobitnika Zlatnog globusa u filmskim i televizijskim kategorijama možete pogledati OVDJE.

Redatelj filma "Avatar" James Cameron, Jamie Lee Curtis, Salma Hayek, Hilary Swank i druge slavne osobe zakoračile su u utorak na srebrni tepih prve dodjele Zlatnih globusa otkako je zbog kontroverzi 2021. svečanost ostala bez TV prijenosa.

Obilna kiša smanjila se baš kada su zvijezde počele pristizati na dodjelu na Beverly Hillsu. Slavne osobe i televizijska kuća NBC odustali su od dodjele Zlatnih globusa 2022. zbog etičkih propusta Udruge stranih novinara Hollywooda (HFPA), grupe koja dodjeljuje nagrade.

Veće, raznolikije članstvo i druge promjene HFPA-e uvjerile su mnoge od najvećih filmskih i TV zvijezda da podrže ovogodišnju ceremoniju, koja daje publicitet pobjednicima i nominiranima i često povećava njihove šanse za najprestižniju holivudsku nagradu - Oscara.

Organizatori su za 80. obljetnicu Globusa odabrali srebrni tepih umjesto tradicionalnog crvenog.

image

Colin Farrell i Martin McDonagh

Frederic J. Brown/Afp

"The Banshees of Inisherin", mračna komična priča smještena na irski otok s više nominacija od bilo kojeg drugog filma, smatrala se uoči dodjele vodećim kandidatom za najbolju komediju ili glazbeni film.

Komičar Jerrod Carmichael bio je domaćin trosatne ceremonije, dok je Eddie Murphy dobio priznanje za životno djelo.

Glumac Sean Penn predstavio je video poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Otprilike 200 novinara i drugih iz međunarodne filmske industrije glasovalo je na ovogodišnjim Globusima. Među tim biračima, gotovo 52 posto su rasno i etnički različiti, uključujući 10 posto koji su crnci, prema HFPA-i.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08