FILMSKI FESTIVAL

Nagrada za životno djelo redatelju Goranu Markoviću, redatelju koji je vladi Aleksandra Vučića ‘persona non grata‘

Ljeto kada sam naučila letjeti

 /Motovun Film Festival
S naših prostora dolaze srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Ljeto kada sam naučila letjeti‘ o ljetovanju dvanaestogodišnje Sofije i slovenski film ‘Gajin svijet 2‘

"Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova. Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. Treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura. Potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika, u ovakvoj godini on bi vam sasvim sigurno prepisao Motovun", komentirao je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala koji će između 26. i 30. srpnja filmoljupce zabavljati bogatim programom.

image

Motovun Film Festival

Samir Ceric Kovacevic

Petodnevni Motovun Film Festival ove godine otvara prvijenac Panaha Panahija "Put pod noge". Riječ je o vedrom ostvarenju koje bi gledatelje moglo podsjetiti na američku tragikomediju "Mala Miss Amerike" (Little Miss Sunshine). Film sina najpoznatijeg iranskog redatelja Jafara Panahija, koji je već je prepoznat na raznim festivalima, jedan je od bisera motovunske ponude, koja je predstavljena u zagrebačkom KIC-u.

Među odabranim naslovima naći će se oni nagrađeni u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu te Cannesu. Zastupljene će biti različite zemlje od Ukrajine i Islanda do Irana i Egipta, a ovo se izdanje Motovuna može pohvaliti i dvjema hrvatskim uzdanicama: ruralnim retro-mjuziklom "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića te sociopolitičkom urbanom dramom "Glava velika ribe" Arsena Oremovića.

Ovogodišnja zemlja-partner - Švedska (zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Švedske, Švedskog filmskog instituta i partnerskog festivala Uppsala ISFF) donosi čak 25 filmova, uključujući djela filmskih legendi poput Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona i Roya Anderssona, ali i prošlogodišnje motovunske pobjednice Ninje Thyberg.

image

Ninja Thyberg

Samir Ceric Kovacevic

"Najbolje iz Švedske predstavljamo kroz četiri programske selekcije koji uključuju Filmove promjene posvećene pionirskim djelima švedskog filma koji su nadišli granice svoje zemlje i vremena, Mladi i neposlušni o pobunjenoj mladosti, selekcija najboljih kratkiša u programu Pick ‘n‘ mix - i na kraju Švedska à la carte. Posebna preporuka je švedsko remek-djelo, nijemi film koji ove godine slavi 100. godišnjicu, "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća" redatelja Benjamina Christensena uz posebnu poslasticu - glazbenu pratnju sjajnih Alena i Nenada Sinkauza", ističe selektorica ovog dijela programa Inja Korać.

Prikazat će se crnohumorni film "Nema šanse" njemačkog redatelja Dietricha Brüggemanna o bračnom životu milenijalaca, koji je u Karlovim Varima nagrađen za najbolju režiju. Brüggemannov sunarodnjak i renomirani njemački redatelj Andreas Dresden donosi istinitu priču o majci koja je izbavila sina iz Guantanama. Navedeni film "Kurnaz protiv Busha" na Berlinaleu je odnio nagrade za najbolju glavnu ulogu i scenarij. U Berlinu su slavili i "Dragulji u odjeći", prvijenac meksičko-bolivijske redateljice Natalije López Gallardo o borbi triju žena protiv kartela, "Prekrasni stvorovi", islandska drama o sazrijevanju te "Tri zime", priča o teškom životu u švicarskim Alpama.

Iz Španjolske dolazi "Sveti duh", tragikomični film koji se bavi znanstvenofantastičnim temama, dok francuske boje brane "Artur Rambo", čiji protagonist zbog poruka na društvenim mrežama završi u vrtlogu kontroverze i "Rodeo", prozor u život autsajderice koja uživa u ludim vožnjama na motoru.

"U programu ima gangsterskih filmova poput ukrajinskog "Nosoroga", političkih trilera poput "Dječaka s neba", nagrađenog za najbolji scenarij u Cannesu, te neuobičajeno puno komedija. Nizom od "Divljih momaka" i "Nevjerojatno ali istinito", pa do finskih "Cure, cure, cure" s nagradom publike na Sundanceu, pokušali smo unijeti dašak radosti u trenutno tmurni geopolitički svijet. Pritom smo bili predani onom što je godinama motovunski kredo: živahnom i zanimljivom pripovijedanju koje reflektira društvo, suvremene probleme i složenost današnjeg svijeta. Filmovima koji s malim sredstvima i dosežnim budžetima postižu političku intrigantnost, društvenu relevantnost, ali imaju i nešto stilski zasebno i svoje", rekao je selektor glavnog programa Jurica Pavičić.

Nakon dvadeset godina u Motovun se kao počasni gost i dobitnik nagrade Maverick Motovuna vraća cijenjeni beogradski redatelj Goran Marković.

image

Motovun, 2002.

/Robert Matić

Nagradu Pedeset godina prima pak Ranko Mitić, koji već pedeset i pet godina djeluje kao asistent kamere.

Program kratkih filmova može se pohvaliti filmovima koji su važni jer "na svjež i inovativan način osvještavaju perspektive, priče i ljude koji su često nevidljivi", kaže selektorica kratkometražnog programa Inja Korać.

Za nagradu Corto Montonese, tj. najbolji hrvatski film u programu, natječu se "Snjeguljica" Lane Barić, "Sakupljač" Danijela Žeželja, "Dok smo bili tu" Sunčice Fradelić i "Dječak" Hrvoja Mabića.

Djeca i mladi moći će od 21. do 24. srpnja uživati u novom izdanju nekadašnjeg Buzz@teena, koji se ove godine, zbog selidbe u Buje, naziva Buje@teen. Najmlađe očekuje program animiranih kratkih filmova, a nešto starije gledatelje sedam dugometražnih filmova.

image

Leptirovo srce

/Motovun Film Festival
image

Kraljica komedije

Ola Kjelbye

S naših prostora dolaze srpsko-hrvatska koprodukcija "Ljeto kada sam naučila letjeti" o nezaboravnom ljetovanju dvanaestogodišnje Sofije na Jadranu, slovenski film "Gajin svijet 2", drugi nastavak detektivske komedije za mlade.

Na programu je i švedski film "Kraljica komedije", koji je odnio pobjedu unutar programa Generation Kplus na ovogodišnjem Berlinaleu. Junakinja filma je dvanaestogodišnja djevojčica koja nakon majčine smrti odluči postati stand-up komičarka ne bi li uspjela nasmijati žalosnog oca. Drugačiji ton donosi film "Nelly i čudovišta", horor-komedija o osmogodišnjoj Nelly koja saznaje da potječe iz duge loze lovaca na čudovišta.

Malene će dočekati nizozemski lutka-film "Oink" koji prati djevojčicu Babszu i praščića Oinka kojeg je od djeda dobila na dar.

S naših prostora dolaze srpsko-hrvatska koprodukcija "Ljeto kada sam naučila letjeti" o nezaboravnom ljetovanju dvanaestogodišnje Sofije na Jadranu i slovenski film "Gajin svijet 2", drugi nastavak detektivske komedije za mlade.

Mlade bi mogao zaintrigirati i litavski film "Leptirovo srce" koji gledatelje uvodi u bajkoviti svijet kukaca koji je dječak Juozapas izgradio u napuštenoj vili koja postaje utočište u koje se sklanja bježeći od zadirkivanja svojih vršnjaka.

Najavljen je i glazbeni program. Već prvog dana zasvirat će grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a do kraja festivala slijede nastupi popularnih bendova i DJ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26