MOTOVUN FILM FESTIVAL

Najbolji europski film predvođen jakom irskom reprezentacijom

 Nina Đurđević/CROPIX

Dvadeset i osam filmova u glavnom programu, Irska kao zemlja partner, retrospektiva Ulricha Seidla, te prva 3D projekcija na otvorenom - glavni su “sastojci” programa ovogodišnjeg Motovun Film Festivala koji se održava od 25. do 29. srpnja, a predstavljen nam je u novoj galeriji Lauba na zagrebačkom Črnomercu.

- Brojku 13 smo preskočili jer je nesretan broj, tako da će ovo biti 14. izdanje Motovun Film Festivala, a u našem glavnom programu prikazujemo 28 novih filmova koje je odabrao filmski kritičar Jurica Pavičić. I ove godine poveli smo se konceptom bez koncepta, koji želi pokazati da je svijet filma raznolik i žanrovski i estetski - rekao je u uvodu direktor festivala Igor Mirković.

Glavni program

Festival će otvoriti film “Ubojstvo iz nužde” poljskog slikara i redatelja Jerzyja Skolimowskog, a ove se godine u Motovunu održava i 1000. projekcija, što je prilika za jedan “mali veliki jubilej”.

- Ove godine postajemo četveroznamenkasti, što ćemo proslaviti prvom 3D projekcijom na otvorenom u ovom dijelu Europe, i u povodu toga prikazat ćemo Wendersov film ‘Pina’ - istaknuo je Mirković.

U glavnom programu svojim su filmovima zastupljeni svi kontinenti osim Afrike, ali posebnost Motovuna ipak je europski film. Publika će tako moći vidjeti najnoviji film braće Dardenne “Dječak s biciklom”, “Torinski konj” mađarskog majstora Bele Tarra, dobitnika Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinalu, zatim dva filma nastala prema knjiškim predlošcima - “Norveška šuma” Anh Hung Trana i “Misija London” Dimitra Mitovskog - a svjetsku premijeru u Motovunu imat će i novi film Želimira Žilnika “Jedna žena - jedan vek”. O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine mađarska redateljica Agnes Kocsis, dvostruki laureat Berlinala David Mackenzie te hrvatski snimatelj s newyorškom adresom Vanja Černul.

Ovogodišnja zemlja partner je Irska, koja u Motovun stiže s jakom reprezentacijom od 16 filmova i otprilike jednako toliko gostiju, a austrijski redatelj Ulrich Seidl, koji je svojim filmovima srušio sve granice i zamjerio se ”Bogu, vragu, crkvi i partiji”, imat će svoju retrospektivu.

Nagrada Bauer

Drugu godinu zaredom dodijelit će se i nagrada Bauer, priznanje za najbolji regionalni film godine, a kao mali doprinos duhu vremena, novitet ovogodišnjeg programa je i Kino Remetinec, u kojem će se prikazati ciklus filmova zatvorske tematike po izboru Rajka Grlića.

Festivalski prijatelj i gost Motovuna Julien Temple izabrat će ponajbolje glazbene filmove, a neće nedostajati niti svirki uživo - u čast zemlje partnera koncertni progam otvaraju Shamerock Rovers, iz Seattlea stiže Kultur Shock, iz Koprivnice Overflow, a iz Zagreba hrvatsko-japanski garažni punk trio The Welcomin’ Committee in Flames.

Usporedo s projekcijama u Motovunu izbor iz programa održavat će se i u riječkom Art-kinu Croatia, a tjedan kasnije, od 1. do 7. kolovoza, Motovun Film Festival bit će gost u zagrebačkom Movieplexu. Nakon festivala nemojte baciti ulaznice za projekcijejer s njima ostvarujete popust za razgled galerije Lauba.

Naglasci iz programa

DJEČAK S BICIKLOM

Braća Dardenne cannesku su Zlatnu palmu osvojili dva puta, ove godine za dlaku im je izmaknula, ali za svoj najnoviji film, priču o dječaku s biciklom, 12-godišnjem Cyrilu koji samo želi pronaći oca koji ga je ostavio u domu, nagrađeni su nagradom žirija.

JEDNA ŽENA - JEDAN VEK

Najnoviji dokumentarac Želimira Žilnika u Motovunu će imati svoju svjetsku premijeru, a u središtu radnje životna je priča Dragice Srzentić, Istranke iz Sovinjaka, koja je živjela u čak osam država i osvjetljava niz značajnih događaja i osoba iz jugoslavenske povijesti.

NORVEŠKA ŠUMA i MISIJA LONDON

Oba filma adaptacije su knjiških predložaka - “Norveška šuma” je bestseler Harukija Murakamija, a “Misija London” najgledaniji bugarski film u posljednjih 20 godina, snimljen je prema knjizi A.Popova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:05