BURA NA OTOKU

Najiščekivanija serija godine dobila vatreni uvod: ‘Taj sastanak je izmišljen, vrijeme je za bojkot!‘

Peta sezona The Crown

 Netflix/
Početak nove sezone bio je odgođen radi smrti kraljice, no na Netflixu su odlučili da počinje 9. studenog

Peta sezona Netflixove hit-serije "Kruna" na streamingu počinje 9. studenoga, devet tjedana nakon smrti kraljice Elizabete II. Serija se trebala, podsjetimo, početi prikazivati i ranije, no odgođena je zbog njezine smrti.

I dok javnost raspravlja je li devet tjedana prerano, iz Netflixa su pustili prve scene. Peta sezona je napisana najmanje godinu dana prije kraljičine smrti i dovršena mjesecima ranije, upozoravaju.

Autor serije i dalje je Peter Morgan, a prva je epizoda prikazana prije šest godina na temelju Morganove drame "Kraljica".

Kritičar The Sunday Timesa imao je priliku pogledati seriju. Kao jedan od upečatljivijih trenutaka izdvojio je onaj u kojem princeza od Walesa sjedi na sofi u Kensington Palaceu i gleda televiziju, konkretnije specijalno izdanje nazvano "The Monarchy: The Nation Decides". U toj emisiji Trevor McDonald postavlja pitanje: "Želite li monarhiju?" Diana telefonira, više puta iznova, i uvijek glasa za ne - ne treba nam monarhija.

Ova se emisija uistinu dogodila i glasovanje je bilo sljedeće: 66 posto je glasalo za monarhiju, a 34 posto protiv. Kritičar The Sunday Timesa piše: "Ova mješavina činjenica i fikcije, uvijek na granici, tako privlači milijune gledatelja".

Nova sezona počinje 1991. godine kada su Charles i Diana na svojem drugom medenom mjesecu. Kako su sada svi su stariji, i svi su glumci novi. Olivia Colman je kraljica, Jonathan Pryce je vojvoda od Edinburgha, Dominic West je Charles, a Elizabeth Debicki glumi princezu Dianu. Prelijepa Natascha McElhone - koja ovih dana u Hrvatskoj snima seriju "Hotel Portofino", a poznata je po ulozi u "Kalifornikaciji" - glumi Penelope Knatchbull, blisku prijateljicu princa Philipa. Ona je kći Reginalda Eastwooda, osnivača Angus Steakhousea, a dio kraljevskog kruga postala je uz svojeg supruga Nortona Knatchbulla koji je bio Charlesov kolega. Penny je imala 26 godina kada je upoznala Philipa, tada 58-godišnjaka. Kada je njezina petogodišnja kći preminula od raka bubrega 1991. godine, on joj je bio velika potpora. Penelope Knatchbull je i jedina osoba izvan kraljevske obitelji koja mu je bila na sprovodu jer je zbog pandemije covida bio smanjen broj uzvanika. Nasamo joj se povjeravao da su on i kraljica razvili drugačije interese i malo ih toga veže. Na kraju epizode ga kraljica, koja je svjesna da se nešto zbiva, pita trebaju li muž i žena imati tajne jedno pred drugim, no kad ga upita za nju, on joj odgovara da se ništa ne događa, da bi ga takav odnos učinio još osamljenijim. U seriji se spekulira i o njegovim ljubavnicama, među kojima je navodno bila i ruska balerina Galina Ulanova.

image

Fotografije iz nove sezone

Netflix/

Serija se bavi i trenutkom kada Charles dolazi k majci uvjeriti je da bi njegova rastava s Dianom trebala biti službena, no u tom trenutku se brakovi troje od njezino četvero djece raspadaju i ona nije oduševljena. No, on odgovara: "Sve sam učinio što si tražila, jedanaest godina pokušavam da uspije". Kraljica se poslije žali i nadbiskupu Georgeu Careyju (igra ga Richard Rycroft).

U seriji se koristi trenutak koji je snimio amater, radiooperater, a koji se u posljednje vrijeme ponovno vrti preko TikToka, u kojem Charles naziva Camillu 1989. godine te joj govori da želi "živjeti u njezinim hlačama" te da u drugom životu "želi biti njezin Tampax". S prijateljima lovi, tako je prikazano u seriji, a nju zove da joj kaže koliko joj nedostaje.

U "Kruni" se Charles prikazuje kao frustrirani budući kralj koji nestrpljivo čeka krunu. U seriji se prikazuje, piše kritičar The Sunday Timesa, kako zove Johna Majora (Jonny Lee Miller) u Highgrove na tajni sastanak na kojem mu predlaže da smijene njegovu majku. Uvjerava ga na sljedeći način: "Što čini Konzervativnu stranku uspješnom? Instinkt za obnovom i želja da se napravi mjesto za nekoga mlađeg... ". No, kada mu netko kaže da izgleda loše, on odgovara da ga mizernim nije učinilo čekanje, nego godine u lošem braku.

Upravo ta scena je poprilično uzbudila Britance, pa čak neki pozivaju i na bojkot cijele serije. Naime, upravo je Sir John Major potvrdio da se taj sastanak i razgovor nikada nije dogodio te da je cijela ta scena ‘hrpa zločestih izmišljotina‘.

U seriji se ne sumnja da je Dianu prisluškivao MI5. Portretiraju je usamljenu, izoliranu i paranoičnu, no, kako se čini, s dobrim razlogom.

Dominic West, koji je ulogu preuzeo od Josha O‘Connora, rekao je za Netflix, da je serija više o tome da se pokuša zamisliti što se događa iza zatvorenih vrata, nego da se pokuša rekreirati događaje iz stvarnog života. "Mislim da je ljudima jasno, a i postav glumaca se mijenja svake dvije sezone, da nije riječ o imitaciji. Pokušavaju se zamisliti privatni razgovori koji su se odigrali iza zatvorenih vrata. Naravno da je to nemoguće zamisliti, no imamo sjajnog pisca koji dijaloge temelji na opsežnom istraživanju".

Elizabeth Debicki glumi Dianu umjesto Emme Corrin. Kraj četvrte sezone i početak pete onaj je trenutak kada Diana shvati da njezin brak iz snova neće biti onakav kakav je htjela. Debicki je rekla: "Devedesetih se sve počelo snimati, vijesti su se neprekidno izmjenjivale, i to je trenutak koji pokazuje serija".

Olivia Williams, koja glumi Camillu Parker Bowles, smatra da ovakav pristup ima i svojih prednosti: "Prema onima koje smo sudili imat ćemo bolju perspektivu kroz intimne trenutke. Primjerice, Charles i Camilla imaju zdrav smisao za humor i vjerujem da im je to bilo od velike pomoći. I to želim pokazati".

Lesley Manville igra princezu Margaret. Prvo ju je portretirala Vanessa Kirby, a potom Helena Bonham Carter. Dugo se pripremala, no kako je navela, mnoge su knjige govorile drugačije o ovoj pripadnici kraljevske obitelji pa se oslonila na vlastitu intuiciju.

Claudia Harrison je, pak, zamijenila Erin Doherty kao princezu Anne, jedinu kćer kraljice Elizabete i ženu kojoj se apsolutno divi. "Ona je sjajan karakter, nije tu da bi se ljudi osjećali bolje, nego je sjajna u svojem poslu i prava je feministkinja", istaknula je.

Jonny Lee Miller glumi premijera Johna Majora koji je vladao od 1990. do 1997. godine. "Iako bi netko možda i mogao imati problema zamisliti glavnog protagonista u toj ulozi, Miller je trijumf i iznenađenje", rekao je autor serije Peter Morgan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:33