TV ZVIJEZDE

NAJPOZNATIJE NOVINARKE I VODITELJICE ZATRAŽILE HITNU AKCIJU Žene sa BBC-ja traže izjednačenje plaća!

 REUTERS

Neke od BBC-jevih najpoznatijih novinarki i voditeljica u nedjelju su zatražile hitnu akciju kako bi se izjednačile njihove plaće s muškim kolegama koji rade isti posao.

Ranije ovaj tjedan britanski BBC prvi puta je objavio iznose plaća svojih zvijezda, najplaćenijih žena i muškaraca, što je ukazalo na veliki disparitet u njihovim primanjima.

"Detalji plaća... pokazuju ono u što su mnoge od nas sumnjale već godinama, da su žene na BBC-u plaćene manje od muškaraca za isti posao", kaže se u otvorenom pismu koje je potpisalo više od 40 zaposlenica.

U pismu upućenom glavnom direktoru BBC-a Tonyju Hallu one traže od njega da djeluje odmah, a ne kao što je ranije obećao, do 2020.

Dodatni problem za ženske zaposlenice BBC-a jest taj što je Hall za taj disparitet znao godinama.

Najplaćenija osoba na BBC-u je televizijski i radijski voditelj Chris Evans s oko 2,2 milijuna funti zarade, dok je najplaćenija žena Claudia Winkleman koja je sa "Strictly Come Dancing" zaradila između 450.000 i 500.000 funti.

Potpisnice pisma dobile su i političku potporu.

Jeremy Corbyn, vođa oporbenih britanskih laburista, rekao je da će potpisati pismo i pozvao BBC da "dobro sam sebe pogleda".

"BBC bi trebao voditi svojim primjerom, a ne zaostajati. Puna potpora ženama koje stoje iza pisma", napisala je škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 15:02