UMRO M. LONSDALE

Najpoznatiji negativac iz Bonda najčešće je glumio ili policajce ili u svećeničkoj halji

Michael Lonsdale na 68. Filmskom festivalu u Veneciji
 Tiziana Fabi/AFP
Slavni francuski glumac Michel Lonsdale igrao je u oko 180 filmova i televizijskih produkcija

Slavni francuski glumac Michel Lonsdale (ili Michael - kako se povremeno potpisivao) igrao je u oko 180 filmova i televizijskih produkcija (da ne brojimo kazališne predstave i radio emisije), no kad je umro u ponedjeljak većina napisa je spominjala da mu je najpoznatija uloga ona u akcijskom spektaklu “Operacija svemir”, tamo je utjelovio megalomana Huga Draxa čija je fiks ideja zatrti sav ljudski rod.

Možda to nije bez vraga, kad su ga 2012. pitali zašto je prihvatio taj angažman, nije li ga bilo strah da će time trivijalizirati svoju dotadašnju karijeru, koja se sastojala od suradnje s nekima od najpoznatijih svjetskih redatelja, on je odgovorio: “Ni najmanje, snimao sam filmove koji su bili kvalitetni, ali produkcijski skromni, sada je napokon došlo vrijeme da snimim i jedan skupi spektakl.”

“Moonraker” je zbilja bio skup, ali i dotad financijski najuspješniji izdanak serijala o Jamesu Bondu, što mu je dosta značilo, a u povodu njegove smrti objavljen je i nekadašnji tvit Rogera Moorea, tadašnjeg Bonda, koji je rekao kako je mu je bilo čast imati nekog takvog za antagonista.

Truffautova uloga

Lonsdale je rođen 1931. u Parizu, gdje je i umro, otac mu je bio britanski vojni časnik, majka francuskoirskog podrijetla, i neprestano se selio, dok se nije skrasio 1947. u francuskoj metropoli, gdje je najprije namjeravao studirati slikarstvo, ali je već sa 24 godine nastupio na pozornici. Na filmu je isprva igrao manje uloge, no François Truffaut prepoznao je njegov izniman talent i najprije ga angažirao za triler “Nevjesta je bila u crnini”, u kojem je bio jedna od žrtava osvetnice Jeanne Moreau, a zatim i za komediju “Ukradeni poljupci” (oba iz 1968.), tamo je pak glumio vlasnika dućana s cipelama, u čiju se zanosnu suprugu (Delphine Seyrig) zaljubljuje glavni junak (Jean-Pierre Léaud).

image
Michael Lonsdale
Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Louis Malle prepoznao je u njemu idealnog svećenika, pa mu je takvu ulogu dodijelio u kontroverznoj komediji “Šum na srcu” (tema je bila incest). Poslije je često nastupao u svećeničkoj halji, ali i u mnogim drugim odorama, što ne čudi, jer je zahvaljujući svom sugestivnom baritonu i ozbiljnom licu lako dočaravao osobe od autoriteta.

Pogotovo su mu odgovarali likovi policajaca, uloga komesara Claudea Lebela u trileru “Dan šakala” Freda Zinnemanna, koji pokušava uhvatiti atentatora na francuskog predsjednika De Gaullea prije no što ovaj izvrši svoj naum, jedna mu je od najboljih u karijeri i za nju je nominiran za nagradu Britanske akademije za film i televiziju.

Nominacije i nagrade

Među redateljima koji su ga rado angažirali isticali su se Joseph Losey (“Galileo”, “Romantična Engleskinja”, “Gospodin Klein”), Luis Buňuel (“Fantom slobode”), Marguerite Duras (“India Song”), Jean-Jacques Annaud (“Ime ruže”), James Ivory (“Na kraju dana”, “Jefferson u Parizu”), a jednom je surađivao i sa Stevenom Spielbergom, u špijunskom trileru “Minhen”.

Triput je nominiran za francuskog Oscara, nagradu César, i dobio ga je za ulogu u drami Xaviera Beauvoisa “O Bogovima i ljudima”, glumio je trapističkog svećenika koji radije ostaje u svom samostanu nego da pobjegne, te postaje žrtvom islamskih fundamentalista (to se u filmu ne pokaže, no oni su prije toga pobili grupu radnika iz bivše Jugoslavije). Taj mu je glumački zadatak donio i niz drugih priznanja.

Pokrstio se sa 22 godine, i čitav život bio predani vjernik. Nikad se nije ženio, živio je u svojevrsnom celibatu, a kad mu je bilo 85 godina priznao i razlog: “Volio sam samo jednu ženu, ali je ona bila zauzeta. Budući da više nije živa, mogu otkriti kako se zove - Delphine Seyrig.” Ona mu je bila partnerica ne samo u “Ukradenim poljupcima” nego i u filmu “India Song”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:11