KAPETANICA MARVEL

Najskuplji su bili specijalni efekti, kojih u filmu ima napretek. Trebalo je dočarati 54 izmišljene lokacije na 5 različitih planeta

Brie Larson kao Carol Danvers

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
Snimalo se u Engleskoj i u Italiji što donekle objašnjava visoki budžet

Prošlo je nešto više od četiri godine otkako smo upoznali kapetanicu Marvel. Bila je to prva Marvelova superjunakinja koja je dobila samostalni film, njeno “zemaljsko” ime bilo je Carol Danvers, dosta je bilo straha kako će široka publika primiti ženu u ulozi koju su dotad tumačili uglavnom muškarci, no kad je “Kapetanica Marvel” prebacila zaradu od milijardu dolara bruto, postalo je jasno da je bojazan bila bezrazložna. Naslovnu ulogu tumačila je Brie Larson, dobitnica Oscara za film “Soba”, a pojavila se u još jednom Marvelovom filmu, “Osvetnici: Završnica”, no to je bila više epizoda.

U “Marvelima” ona je opet zvijezda, više se ne spominje njezina prošlost s narodom Kree, ali zato ima dvije partnerice. Jedna je Monica Rambeau (Teyonah Parris), kći njezine pokojne prijateljice Marie Rambeau, s kojom se nekad natjecala u letenju, a bolje smo je upoznali u seriji “WandaVision” na kanalu Disney+. U međuvremenu, djevojka se izvještila u borilačkim vještinama, a za film je uzimala posebne satove boksa. Druga je Kamala Khan, odnosno Ms Marvel (Iman Vellani), ona je ljudski mutant iz Jersey Cityja, posjeduje natprirodne osobine, ali su Carol Danvers i Monica Rambeau njezini idoli: ne može vjerovati da se našla u njihovom timu.

Pa dok je “Kapetanica Marvel” koštala “samo” 160 milijuna dolara bruto, “Marveli” su se popeli na 275 milijuna (u to su uračunati i marketinški troškovi). Pomalo nevjerojatno, jer prvi film je trajao nešto preko dva sata, dok je ovaj rekordno kratak: nije duži od 105 minuta. To je svakako vrlina, jer se Marvelovi blockbusteri znaju itekako razvući. Možda je tajna u tome što je redateljica friška, i ne samo to, svakako je najmlađa koju je Marvel primio pod svoje okrilje, i prva tamnoputa. Zove se Nia DaCosta, asistirala je Martinu Scorseseu, Steveu McQueenu i Stevenu Soderberghu, dosad je režirala samo dva filma, triler “Little Woods” i horor “Candyman”, no ne pada joj na pamet gubiti vrijeme na skupim produkcijama: čim je završila “Marvele”, počela je pripremati svoju verziju “Hedde Gabler”.

Kakve su perspektive tim “Marvelima”? Golema zarada prvog vikenda “Kapetanice Marvel” - nešto manje od 155 milijuna dolara bruto - svakako se neće ponoviti, bit će dobro ako u prva tri dana film zgrne 80 milijuna dolara, što je u današnje doba posve zadovoljavajuće. “Barbie” i “Oppenheimer” izuzeci su na koje je bolje ne navikavati se. Osim toga, Disney - koji distribuira sve Marvelove filmove - ima moćnu streaming platformu Disney+, tako da se prava zarada može znati tek za godinu dana, a i pitanje je hoće li ona doprijeti do medija.

O fabuli se ne zna previše, samo to da tri superjunakinje mijenjaju mjesta čim se posluže svojim nadnaravnim moćima. Snimalo se u Engleskoj i u Italiji (što donekle objašnjava visoki budžet), no najskuplji su bili specijalni efekti, kojih u filmu ima napretek. Trebalo je dočarati 54 izmišljene lokacije na pet različitih planeta, što svakako nije bilo jeftino. Istina, već se naklapa kako se publika zamorila spektaklima o superjunacima, međutim, kada su “Čuvari galaksije 3” uspjeli zaraditi 850 milijuna dolara bruto (a koštali su 250 milijuna), tada nema govora o zasićenju. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:02