‘NA SELU‘

Nakon filma o Van Goghu, snimili su film o seoskoj ljepotici. Slikan je uljem i izgleda -senzacionalno

The Peasants

 The Peasants/
Redateljski je par adaptaciju romana prvo snimio uživo s glumcima. Potom su dali slikarima iz Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije da naslikaju 56 tisuća slika uljem...

Godine 2017. britansko-poljski bračni par Dorotea i Hugh Welchman snimio je "Loving Vincent", biografski film o Vincentu Van Goghu. Film je bio svojevrsni tehnološki kuriozitet: prvi dugometražni animirani film slikan frejm po frejm uljem na platnu.

Pred nama je sad novi film istog britansko-poljskog autorskog par, opet slikan uljem. Supružnici Welchman ovaj su se put latili "Seljaka", četverotomnog romana iz ruralnog života koji je 1909. objavio poljski pisac Władysław Reymont. Ponajviše zahvaljujući tom romanu Reymont je 1924. postao i nobelovac. Roman prati sudbinu seoske ljepotice Jagne koju zaprosi najimućniji mjesni kulak, udovac. Nevolja je - međutim - što se Jagna sviđa i njegovu buntovnom sinu.

image

Na selu

Cineplexx/

Redateljski je par adaptaciju romana prvo snimio uživo s glumcima. Potom su dali slikarima iz Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije da naslikaju 56 tisuća slika uljem koje frejm po frejm prate igrane scene.

Tehnika rotoskopije - kad se film "oslikava" po igranim scenama - kod animatorskih puritanaca katkad izaziva ljutnju jer je uopće ne smatraju animacijom. Ipak, u ovom filmu tehnika se pokazala efektnom. "Na selu" je zrelo režiran, raskošan i dinamičan film. Igrani glumci dali su mu psihološku suptilnost, a slikana tekstura na to je nadogradila mitski, svevremeni dojam.

NA SELU (Poljska 2023), animirani, režija: Dorotea K. Welchman, Hugh Welchman, uloge: Kamila Urzedowska, Mirosław Baka, Robert Gulaczyk, U KINIMA

Ocjena: 4 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:46