Mirta Puhlovski

Napravile smo film o oporavku žena silovanih u ratu, o tome kako su postale veće od svoje traume

Mirta Puhlovski

 /Ivan Posavec
Producentica filma "Veće od traume", prvog dokumentarca koji je u Puli dobio Zlatnu Arenu za najbolji film Film se bavi sudbinama silovanih žena u vukovarskom kraju tijekom rata koje su nakon psihološke podrške i psihoterapije optimistično krenule u život

Mirta Puhlovski producentica je filma "Veće od traume" - prvog dokumentarca koji je u Puli dobio Zlatnu Arenu za najbolji film. Film se bavi sudbinama silovanih žena u vukovarskom kraju tijekom rata, teškom temom. "Ipak smo dobili četiri nagrade publike na raznim festivalima", kaže Mirta, "uz još 15 drugih nagrada. Nismo pravile film o strahotama koje su te žene doživjele nego o procesu njihova oporavka, o tome kako se isplati potruditi i postati veći od svoje traume. I to je ono što je prepoznato i nagrađeno na festivalima, a ne tema ratnog silovanja."

U filmu je predstavljena i terapija sistemske konstelacije, tijekom koje si protagonistice uzajamno pomažu. "Većina žena koje su prošle ovakve traume ne mogu se izvući iz pozicije žrtve, a strah od terapije u kojoj će se suočavati sa svojom traumom još ih dodatno traumatizira", kaže Mirta. "Međutim, kako je terapija pomogla njima, tako mislimo da može pomoći i drugima – i to je bio krajnji cilj filma."

"Film je važan i aktivistički jer potvrđuje kako su sve te žene, njih četiri, na kraju doživjele ogromnu preobrazbu i s optimizmom krenule dalje u život, što je i poticaj institucijama da shvate koliko su ovakve terapije učinkovite."

Mirta je tijekom studija produkcije 2006. s Anicom Tomić i Jelenom Kovačić osnovala producentsku kuću Metar60. "Sve tri smo niske, otud naziv, no one su se okrenule kazalištu", kaže Mirta. "Do sada je Metar60 napravio par predstava, 15-ak kratkih filmova i dokumentaraca, te doku-seriju "Lovac sakupljač", emitiranu na HRT-u. Vodimo i portal www.drame.hr."

Mirta trenutno producira nekoliko dokumentaraca i jedan EU projekt. "To je jedini projekt koji sam ikada radila koji bi se mogao nazvati profitabilnim, za e-škole, digitalni obrazovni sadržaj."

"Završila sam školu za sistemske konstelacije i voljela bih se time baviti", kaže Mirta. "Film "Veće od traume", unatoč uspjehu još nije prodan u međunarodnu distribuciju, ali vjerujem da će se i to promijeniti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:20