Kvadratura

Nataša Popović: 15 godina organizira festival na kojem publika besplatno gleda vrhunske filmove

Uvijek sam željela organizirati jedan filmski festival, kaže Nataša Popović
 Ivan Posavec
Festival tolerancije drugu se godinu zaredom održava na Bundeku. Osim više od 50 filmova nudi bogati izložbeni i glazbeni program

Kako se uopće dogodilo da je Nataša Popović prije 15 godina počela organizirati Festival židovskog filma koji danas pratimo kao Festival tolerancije i koji se ove godine održava od 1. do 11. srpnja na zagrebačkom Bundeku? - Britanski Festival židovskog filma želio je imati svoju srednjoeuropsku ekstenziju i kad se pružila prilika za to, ja sam rekla, zašto ne? Uvijek sam željela organizirati jedan filmski festival - sa smijehom kaže Nataša Popović koja se s velikim sentimentom prisjeća i dugogodišnje suradnje s Brankom Lustigom.

S njim je 2017. godine osnovala i Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na Holokaust, a jedna od inicijativa Centra je postavljanje kamena spoticanja kojima se komemoriraju stradanja Židova u NDH. U Zagrebu je dosad postavljeno dvadeset Stolpersteina, a isto toliko ih se namjerava postaviti sljedeće godine, no oni bi trebali podsjećati na stradale Rome.

Lani se, u pandemijskim prilikama, festival uspješno preselio na Bundek i ove godine ponovno donosi jaku selekciju od čak 50 filmskih naslova, među kojima Popović izdvaja brazilski film "Svetica nemogućeg", nizozemski dokumentarac o Balkan Beatu "Here We Move Here We Groove", a prikazat će se i dokumentarac "Helmut Newton: Perverzija i ljepota". A tu je još bogati glazbeni i izložbeni program.

Kad pitate Natašu što joj je najdraže u ovih 15 godina postojanja festivala, ona uvijek ističe priliku za blisku suradnju s Lustigom, filmskim producentom koji je kao dječak preživio Auschwitz i koji je u Hollywoodu surađivao s najvećima i osvojio dva Oscara. No, osim gostovanja velikih imena iz svijeta filma, kao što su Ralph Fiennes, Stellan Skarsgård, Volker Schlöndorff, István Szabó, da nabrojimo samo neke, Nataša ističe još nešto: "Najljepše od svega jest to da je publika tijekom godina stvarala festival, i to ne na papiru nego stvarno. Mislim da je to najveća vrijednost festivala i još je jedan od primjera inkluzivnosti koju on nosi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 03:10