VODIČ

‘Ne okreći se, sine‘ najemotivniji je Bauerov film, ratni triler u čijoj je jezgri čista melodrama

film 'Ne okreći se, sine'
Hoće li sin napokon prepoznati oca i shvatiti da su ga pogrešno odgajali? Inače, film je otkupljen i za američko tržište

Prvi veliki uspjeh Jadran filma na jugoslavenskoj razini (nagrada za režiju i Zlatna medalja Arena na pulskom festivalu izboreni su u vrlo jakoj konkurenciji, u kojoj je bio i kanski laureat, slovenski film "Dolina Miru") isprva je kao tek završeni film izazvao zebnju kod šefova zagrebačkog poduzeća.

Redatelj koji se dotad specijalizirao za filmove za djecu i mladež napravio je film o Zagrebu u razdoblju NDH bez karikiranja negativaca: njegov junak inženjer Novak (Sotlar) pobjegao je iz njemačkog zarobljeništva, i nakon dugog izbivanja došao je po sina koji je u ustaškom internatu, gdje dječaka uče da su svi koji su protiv režima najgori zločinci. Stoga mu se ne usuđuje ni predstaviti, već ga postupno pokušava pridobiti na svoju stranu.

Znakovito je da ga bivša ljubavnica (Andres), čiji je partner sad njemački časnik, ne potkazuje, nego upozorava na nova pravila života. Na njegovoj strani su i roditelji njegova najboljeg prijatelja (Hanzlovsky), koji je sad s ustašama u Bosni. Kao i u većini dobrih američkih akcijskih filmova, nitko nije demoniziran, ni ustaški isljednici, a ni svećenici u internatu, pa gledatelj sam zaključuje tko je negativac, a tko ne.

Povremeno - osobito u drugom dijelu filma - fabula je tako zapetljana da se ne zna tko je ustaški doušnik, a tko ilegalac. Zahvaljujući tom konceptu distance Bauer je napravio vrlo slojevit ratni triler, u čijoj je jezgri čista melodrama, hoće li sin napokon prepoznati oca i shvatiti da su ga pogrešno odgajali.

S jako puno likova i lokacija, to je impresivno režiran film, čija je završna scena - motorkotač koji se okreće sam oko sebe - intrigantna metafora za prethodna zbivanja. Međunarodna distribucija bila mu je vrlo dobra, a otkupljen je između ostalih i za američko tržište. ("Ne okreći se, sine"; R: Branko Bauer, Ciklus Najbolji hrvatski filmovi svih vremena, Kino Tuškanac, 20h)


Izložba: Hakerska izložba 'Loše odluke, pola zabave'

U sklopu programa "Dopolavoro" Rijeke 2020. - EPK, u četvrtak navečer otvara se izložba pod nazivom "Loše odluke, pola zabave" švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik, koju čine Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo. Poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu kazališta radi prenošenja opere u vanjski svijet i fizičkom glitchanju zgrade.

Njihovo djelovanje pritom nadilazi sferu digitalnog i utječe na promjene u fizičkim prostorima, često uzrokujući gubitak kontrole u naoko stabilnim strukturama i mehanizmima. Na izložbi se mogu vidjeti dva rada tog švicarskog umjetničkog kolektiva. Prvi rad, "Označen zbog političkog govora", nastao je isključivo za potrebe projekta Europske prijestolnice kulture, a drugi rad, "Odluke odluke odluke", svojevrsni je hommage radu The Postman's Chioce umjetnika Bena Vautiera iz 1965. godine. ("Loše odluke, pola zabave” Rijeka, Galerija Delta Laba, Delta 5, 19.00 h; ulaz slobodan)

image
izložba 'Loše odluke, pola zabave'

Film: 'Quo vadis, Aida?' pita sebe i svijet Jasmila Žbanić

Novi film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici, nakon svjetske premijere od četvrtka kreće u hrvatsku distribuciju, a bit će dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Riječ je filmu posvećenom Srebrenici, u kojemu se progovara kroz priču o Aidi, nekadašnjoj profesorici koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za UN u Srebrenici. (Film "Quo Vadis, Aida?" Ondemand.kinomeetingpoint.ba online)

image
film 'Quo Vadis, Aida?'

Cestovni Rimski miljokaz cara Maksimina Tračanina

U četvrtak će na platou Knjižnice Jelkovec svečano biti otkriven spomenik "Rimski miljokaz", a sve u sklopu akcije Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094. godine. Rimski miljokazi imali su ulogu putokaza kojim se primarno označavala udaljenost do većeg grada, ali su jednako tako imali i promidžbenu ulogu glorificiranja cara pod čijom se nadležnošću cesta nalazila. ("Rimski miljokaz" Zagreb, Knjižnica Jelkovec, Vladimira Stahuljaka 3, 13.30 h; ulaz slobodan)

image
'Rimski miljokaz'

Kazalište: Kerempuhova hit predstava 'Predsjednici&ca'

Satirički element "Predsjednika&ce" ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, a okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog. Toplo je preporučujemo gledateljima koje muči neutaživa glad, kao i onima koji su siti svega. I neće vam teško pasti na želudac. (Predstava "Predsjednici&ca" Zagreb, Kerempuh, Fadila Hadžića 3, 20.00 h; ulaz 75 kn)

image
predstava 'Predsjednici&ca'
Ivan Posavec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:29