SIMULTANA PROJEKCIJA

'NE OSTAVLJAJ ME' Najbolji dokumentarac godine je tragikomična oda neuspjehu

 promo foto
Sight and Sound je film proglasio najboljim dokumentarcem 2014. godine, a Indiwire ga je proglasio komedijom kakve nije bilo godinama, dodajući da izgleda kao da ga je radio Jim Jarmush

Simultanom projekcijom dokumentarne komedije 'Ne ostavljaj me' ('Ne Me Quitte Pas'), u režiji Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena, u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu, 14. listopada, u 20 sati u Dokukinu KIC nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a).

'Ne ostavljaj me' nazivaju tragikomičnom odom neuspjehu, koju su nakon premijere na amsterdamskoj IDFA-i, Indiwire ga je proglasio komedijom kakve nije bilo godinama dodajući da film izgleda kao da ga je fikcionalizirao Jim Jarmush. Jedan od najvećih svjetskih magazina za film i glazbu Sight and Sound je film proglasio najboljim dokumentarcem 2014. godine, u izuzetno jakoj konkurenciji u kojima su se našli i Oppenhaimerov Pogled tišine, Sauperov Dolazimo u miru, Wisemannova Nacionalna galerija, pa i hitovi kao što su 20000 Days on Earth i CitizenFour.

Tribeca Film Festival, CinemaEye Honors Award, Little Rock Film Festival, Docaviv, pa i ZagrebDox nagradili su ga za izvrsnost, da bi nisku priznanja okrunilo osvajanje Gouden Kalf nagrade (ekvivalent njemačkoj Loli i francuskom Césaru) za najbolji dokumentarac.

Grad domaćin treće po redu Dokuvizije je Prizren koji će zajedno s publikom iz šest gradova – Prizren, Skopje, Ljubljana, Beograd, Podgorica i Zagreb – raspravljati na temu problematike iz filma, a putem Skypea ugostit će koredateljicu filma - Sabine Lubbe Bakker. S koredateljicom filma Ne ostavljaj me razgovarat će umjetnički direktor Dokufesta, Veton Nurkollari.

'Ne ostavljaj me' prati dva muškarca u krizi srednjih godina, Flamanca Boba i Valonca Marcela koji dijele samoću, smisao za humor i – neizmjernu ljubav prema alkoholu. Bob je umirovljeni kauboj koji pokušava sačuvati svoju slobodu, a Marcel odnos sa svojom malodobnom djecom nakon što ga je napustila supruga. Sjedeći za stolom ili šetajući šumom, neprestano diskutirajući i nalijevajući se alkoholom, njih dvojica postali su nerazdvojni tandem prepun ironije i ciničnih komentara, ali i sjajnog uvrnutog humora. U suludom brainstormingu o vlastitoj budućnosti našla se i ideja o samoubojstvu – pod Bobovim drvom života. A ond jedan od njih završi na odvikavanju…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:36