FILMŠNITE

Ne propustite hrvatske premijere hladnoratovskog trilera ‘Teorija svega‘ i povijesne crne komedije ‘Sisi & Ja‘

‘Ingeborg Bachmann - putovanje u pustinju‘

 PROMO
Cilj ovog događanja u Kinu Kinoteka (Zagreb) te Art-kinu Croatia (Rijeka) je osvještavanje o prednostima fluidne međukulturne razmjene

Nastojeći predstaviti kulturne tekovine zemalja njemačkog govornog područja domaćoj javnosti, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, potpomognuti s Erste bankom Hrvatska, organiziraju posebno događanje s ciljem osvještavanja o prednostima fluidne međukulturne razmjene.

Sugestivno naslovljen, projekt "Filmšnite" predstavlja neke od najcjenjenijih suvremenih naslova austrijske, njemačke i švicarske kinematografije, a nakon velikog uspjeha u zadarskom Kinu Zona, projekt se u veljači nastavlja i u zagrebačkom Kinu Kinoteka te riječkom Art-kinu Croatia.

Ciklus "Filmšnite" otvorit će hvaljeni biografski film "Ingeborg Bachmann - putovanje u pustinju", koji potpisuje Margarethe von Trotta. Radnja prati život spisateljice beskompromisno odane ljubavi, stoga se dotiče njezine strastvene veze sa švicarskim piscem Maxom Frischom, ali i putovanja u pustinju te radikalnih tekstova u kojima se ponavlja moto njezina života i književnog stvaralaštva: "Istinu je od čovjeka moguće očekivati". Film je nominiran za nagradu Zlatni medvjed na filmskom festivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači najznačajnija suvremena austrijska glumica Vicky Krieps, dok su važne uloge ostvarili i Tobias Resch te Ronald Zehrfeld. Omogućena u suradnji sa Zagreb Film Festivalom (ZFF), projekcija u Kinoteci bit će 12. veljače u 20 sati, a u Art-kinu 15. veljače s početkom u 18 sati.

image

‘Elfriede Jelinek - jezik pušten s lanca‘

PROMO

Potom je na rasporedu višeslojan i asocijativan filmski portret "Elfriede Jelinek - jezik pušten s lanca", snimljen u režiji Claudije Müller. Film o prvoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost s njemačkog govornog područja fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku, a osvojio je nagradu kritike na filmskom festivalu u Münchenu, kao i nagradu za najbolji dokumentarac na dodjeli njemačkih i austrijskih filmskih priznanja. Uz samu Elfriede Jelinek, filmsku postavu čine i Sophie Rois, Stefanie Reinsperger, Sandra Hüller i Martin Wuttke. Film se prikazuje u suradnji s Kulturno informativnim centrom KIC iz Zagreba, a na platnu Kinoteke bit će 13. veljače u 20 sati, dok je riječka projekcija zakazana tri dana kasnije, 16. veljače u 18 sati.

Biografski filmski slijed prekinut će hrvatska premijera hladnoratovskog trilera Timma Krögera o tajnama kvantne mehanike, "Teorija svega". Radnjom smješten u švicarske Alpe, film prati mladog doktoranda (Jan Bülow) i samozatajnu pijanisticu (Olivia Ross) dok tragaju za uzrokom niza misterioznih smrti koje potencijalno imaju veze s iranskim gostom i bizarnom formacijom oblaka na nebu. Film je bio kandidat za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Riječka premijera bit će 17. veljače u 17:30 sati, dok je zagrebačka zakazana 20. veljače s početkom u 20 sati.

image

‘Teorija svega‘

PROMO

Četverodijelni ciklus zaključit će druga premijerna projekcija, a riječ je o povijesnoj crnoj komediji u režiji Frauke Finsterwalder, "Sisi & Ja". Radnja se približava figuri habsburške carice iz perspektive grofice Irme, koja je fascinirana upečatljivom Sisi toliko da ju naposljetku podupire pri donošenju jedne sudbonosne odluke. Dinamična priča o odnosu slobodoumne austrijske carice i njezine dvorske dame gledatelje osvaja i zbog glavne glumice Sandre Hüller, koja je ove godine nominirana za najbolju žensku ulogu u sudskoj drami "Anatomija pada" na predstojećoj 96. dodjeli Oscara. Film "Sisi & ja" osvojio je nagradu Teddy za najbolji LGBT igrani film 73. Berlinskog filmskog festivala, a bio je nominiran u više kategorija za Njemačku filmsku nagradu. Riječku projekciju ova komedija imat će 18. veljače u 17:30 sati, a zagrebačku dan kasnije, 19. veljače u 20 sati.

Ulaznice za projekcije iz programa "Filmšnite" možete nabaviti na blagajnama Kina Kinoteka i Art-kina u Rijeci. Program "Filmšnite" potpomogla je Erste banka u Hrvatskoj.

image

Projekt ‘Filmšnite‘

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 13:44