VRHUNSKA SVJETSKA PRODUKCIJA

'NEMOJTE UNIŠTAVATI ĆIRILIČNE NATPISE' Na području Obrovca kreće snimanje akcijske serije, a Srpsko narodno vijeće odaslalo je zanimljivu poruku

Goran Bogdan
 Damjan Tadić / CROPIX
 

Da je Zadarska županija postala vrlo atraktivna za vrhunske strane filmske produkcije, potvrdila je i zadnja serija koja je posljednjih nekoliko tjedana snimana na području Obrovca i kanjona Zrmanje.

Riječ je o vrlo popularnoj akcijskoj ratnoj seriji “Strike Back”, u prijevodu “Protuudar”, čija se zapravo cijela finalna, osma sezona šest mjeseci snimala u Lijepoj našoj.

Ono što je najzanimljivije, za potrebe snimanja Obrovac je glumio ni manje, ni više nego sovjetski gradić, u kojem se sukobljavaju ruska vojska i britanska tajna služba, prepun komunističkih simbola i ruske ćirilice. Budući da tih natpisa, naravno, u Obrovcu nije bilo, producenti su dali sve od sebe kako bi stvorili realnu sovjetsku atmosferu u gradu na Zrmanji te su ih iscrtali po starim ruševnim zgradama. U tu svrhu nikad završena obrovačka robna kuća, koja se počela graditi 1990. godine, oslikana je svima poznatim sovjetskim simbolima - srpom i čekićem te zvijezdom petokrakom. Tom su prilikom producenti serije zamolili sve građane da ne uništavaju natpise jer se ipak samo radilo o fikciji, o snimanju, a ne o stvarnosti.

- Naravno da nismo nikoga željeli uvrijediti, niti ništa slično. Nismo imali nikakvih problema, štoviše! Ljudi su bili iznimno susretljivi, odlično su nas prihvatili i sve je teklo kako smo i planirali - rekli su nam iz Ambasada filma, produkcijske kuće iz Dubrovnika koja je bila zadužena za snimanje po Hrvatskoj.

Otkrili su nam da su na Zrmanji snimane akcijske scene s brodovima, koristili su i helikoptere te vjeruju da će na malim ekranima sve izgledati više nego odlično.

- Najbolje je da sami pogledate jesmo li uspjeli. Serija će izaći na proljeće iduće godine - rekli su nam iz Ambasada filma.

- Nitko na snimanje serije nije imao bilo kakvih primjedbi! Snimanje je završeno prošli tjedan i sve je bilo u redu, a Gradu Obrovcu su organizatori uredno platili 50-ak tisuća kuna za korištenje javnih prostora. Mislimo da će, budući da su snimane i scene potjere gliserima po kanjonu Zrmanje, serija imati i pozitivan marketinški efekt za Obrovac - rekao je obrovački dogradonačelnik Slobodan Jurjević koji se osvrnuo i na “uništavanje ćiriličnih natpisa” po obrovačkim ulicama.

- Sve što se događalo je uobičajeno, nema tu nikakve pozadine - zaključio je Jurjević. To je prva serija nakon velikih produkcija poput “Igre prijestolja”, “Terora”, “McMafije”, ali i brojnih drugih koja se u cijelosti producirala i snimala po Hrvatskoj.

Zbog snimanja ove serije oglasilo se i Srpsko narodno vijeće, koje je na svojoj Facebook stranici objavilo obavijest u kojoj piše da se na tom području snima serija, te se građani mole da ne uništavaju natpise na ruskom jeziku.

'Poštovani građani,

obavještavamo Vas da se narednih dana u Obrovcu i kanjonu Zrmanje snima engleska igrana serija. Kako će se radnja snimane serije odvijati u jednom od 'ruskih gradova', molimo Vas za razumijevanje te da ne oštećujete natpise na ruskom jeziku koji su dio scenarija i tako onemogućavate rad filmskih radnika.

Za sva pitanja možete se obratiti u Gradsku upravu - komunalno redarstvo', stoji u obavjesti Ambasada Filma koju je na svojem Facebooku prenijelo Srpsko narodno vijeće.

Igraju i Goran Bogdan, Branko Đurić i Ivana Miličević

U prve dvije epizode bila su angažirana i zvučna domaća glumačka imena poput Gorana Bogdana, Branka Đurića i Ivane Miličević, naše glumice s američkom adresom.

Serija “Strike Back” nastala je prema bestseleru Chrisa Ryana i prati eksplozivne dogodovštine Odjela 20, elitnog, multinacionalnog, tajnog specijalnog tima koji se diljem svijeta bori protiv goleme mreže međusobno povezanih kriminalnih i terorističkih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:56