SVIJETU NEMA SPASA

NENAD POLIMAC Brad Pitt u utrci protiv vremena

Ovog mjeseca magazin Vanity Fair izazvao je popriličnu pozornost poduljim člankom o nedaćama koje su pratile snimanje filma “Svjetski rat Z”, spektakla o najezdi zombija, s Bradom Pittom u glavnoj ulozi. Autorica Laura M. Holstein popričala je, među ostalim, s redateljem filma Marcom Forsterom, producentima Marcom Evansom i Adamom Goodmanom te nesuđenim scenaristom Damonom Lindelofom i donijela zapanjujući zaključak: “Svjetski rat Z” možda je najskuplji film svih vremena, čija je cijena zbog neuredne produkcije i skupih naknadnih snimanja narasla do 400 milijuna dolara (službena verzija trenutačno u optjecaju smatra da je budžet upola manji).

Ako publika 20. lipnja masovno ne pohrli u kina, mogao bi to biti podbačaj u rangu zlosretnih “Vrata raja” Michaela Cimina.

Brad Pitt i njegova kompanija Plan B Entertainment nadmetali su se još 2007. s Leonardom DiCapriom i poduzećem The Apyan Way za prava knjige Maxa Brooksa “Svjetski rat Z: usmena povijest rata sa zombijima”.

Nema puno akcije

Izgleda da su svi imali izvjesnu viziju kakav film žele napraviti jer po sudu mnogih taj horor roman uopće nije podesan za ekranizaciju: sastoji se od niza monologa ljudi koji su preživjeli epidemiju zombija i podcrtava kako su svjetske vlade nemoćne kada se suoče s opasnošću takve vrste.

Pitt je pisanje scenarija povjerio SF autoru J. Michaelu Straczynskom (serija “Babilon 5”), njegov je predložak dobio visoke ocjene, ali se hollywoodski “major” Paramount, koji je stao iza projekta, požalio da u njemu nema dovoljno akcije. Uskočio je Matthew Michael Carnahan, scenarist akcijskog trilera “Kraljevstvo”, njegov je rad dobio zeleno svjetlo, a za redatelja je odabran Marc Forster, filmaš neujednačena opusa u kojem se izdvajaju “Bal čudovišta”, “San o sreći J. M. Barrieja” i “Zrno utjehe” iz serijala o Jamesu Bondu. Snimalo se na Malti (gdje se naknadno ustanovilo da budžetu filma nisu pribrojeni pozamašni računi ekipe zaboravljeni u nekoj ladici), u Budimpešti (tamo su nastali problemi s isporukom oružja za snimanje, koje nije bilo tako bezopasno kao što su pirotehničari tvrdili) i na različitim engleskim lokacijama.

Dorada scenarija

Kada je Forster naposljetku pokazao svoju verziju, Brad Pitt i Paramount nisu bili zadovoljni, zahtijevali su dorade u scenariju, a kako spomenuti Lindelof nije bio slobodan (radio je na “Zvjezdanim stazama: u tami”), uskočio je njegov kolega Drew Goddard. Snimljeno je još 40 minuta dodatnog materijala, koji je naposljetku uvršten u film u trajanju od 110 minuta s predikatom PG-13 (što znači da ga u Americi djeca mlađa od 13 godina mogu gledati samo u pratnji starijih osoba).

Opsada zidina

Sve bi to upućivalo na kompromisno ostvarenje, bez žestokog nasilja na kakvo smo navikli u seriji “Živi mrtvaci”, s protagonistom koji je od pasivnog kroničara u romanu pretvoren u akcijskog super junaka u filmu, po mjeri Brada Pitta, no neke od recenzija govore da je to možda najefektniji blockbuster u ovoj sezoni. Uostalom, domaći distributer prikazao je našim novinarima tri scene u trajanju od 15 minuta i doista su uzbudljive, osobito one u kojima zombiji opsjedaju jeruzalemske zidine te one u zrakoplovu u kojem živi mrtvaci izazovu paniku.

“Svjetski rat Z” po svoj prilici nikome neće donijeti osobit profit, ali vjerojatno neće biti ni takav podbačaj kao što se naslućivalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:37