NEĆETE SE NIMALO DOSAĐIVATI

NENAD POLIMAC O 131 MINUTI JURNJAVE I PUCNJAVE U FILMU 'JOHN WICK 3' Franšiza s Reevesom još uvijek nije iscrpila sav svoj potencijal

 

Nakon otprilike četrdesetak minuta jurnjave i pucnjave, zapitate se hoće li tako sve do kraja i nije li franšiza o plaćenom ubojici koji bježi od svojih nekadašnjih nalogodavaca iscrpila sav svoj potencijal. Zvučat će čudno, ali nije, unatoč trajanju od 131 minute, kad se jednom naviknete na pravila igre, nećete se nimalo dosađivati.

Štos je u tome da su redatelj Chad Stahelski i njegov glavni glumac Keanu Reeves (obojica koncipiraju sinopsis i zatim ga daju timu scenarista na doradu) od samog početka shvatili kako funkcionira njihova franšiza. Bitne su akcijske scene koje moraju biti originalne, maštovite i zaokružene. Uzmite samo početak.

John Wick još je na kraju prošlog filma doznao da više ne smije koristiti lanac hotela Continental namijenjen kriminalcima, jer je u jednom od njih ubio svoga protivnika, talijanskog mafijaša, i na početku “trojke” ostavlja tamo na čuvanje svoga pit bulla: on ne smije kročiti u hotel, ali njegov pas može.

Zatim se zaputi u njujoršku gradsku knjižnicu, u jednoj od knjiga čuva svoje dragocjenosti, ne možete vjerovati da će to biti poprište prve velike tučnjave, ali bogami jest. Tamo ga čeka golemi ubojica Ernest (igra ga NBA košarkaš Boban Marjanović, visok dva metra i 22 centimetra), želeći nagradu od 14 milijuna dolara raspisanu na Wickovu glavu, i dok se oni mlate, police s knjigama padaju uokolo. Tako nešto vjerojatno nikad niste vidjeli

Naredna uistinu spektakularna scena odigrava se na ulicama New Yorka. John Wick se domogao konja i bježi na njemu preko jednog od tamošnjih mostova, dok za njim jure dva naoružana motociklista. U svakoj drugoj situaciji reklo bi se da konjanik u takvoj situaciji nema nikakve šanse, no naš junak je malo spretniji no što njegovi progonitelji pretpostavljaju. Također, u tom dijelu filma doznajemo i njegovo pravo ime te da je ključna osoba u tajni njegova podrijetla šefica baletne družine (Anjelica Huston), čija se trupa osim plesom bavi tko zna čime.

Dio u Casablanci i Maroku, najviše reklamiran na internetskim spotovima jer se u njemu pojavljuje Halle Berry, pomalo razvlači radnju budući da je u njemu važna naracija a ne akcija, no srećom ne traje predugo, pa se to da podnijeti, donekle i stoga što glumica još od serijala “X-Men” nije nastupila u ovako atraktivnom filmu. No ne bih rekao da je ona glavni začin “Johna Wicka 3”.

To je svakako Mark Dacascos, između ostalog majstor afro-brazilske borilačke vještine caporeia, koji danas izgleda odlično, kao da nisu prošla dva desetljeća od “Ubojice koji plače” i “Družine vukova”. On se s Wickom bori u njujorškom Continentalu, u sceni koja podsjeća na finale “U zmajevom gnijezdu”, a jedan od njegovih pomagača je Yayan Ruhian iz indonezijskog serijala “Racija”, presretan što je dobio priliku da se ogleda s takvim borcem.

Zanimljivo lice je i transrodna glumac/glumica Asia Kate Dillon, izrazito antipatična mafijaška sutkinja, koja će zasigurno imati važnu ulogu u narednom nastavku. Još jedan “John Wick”?! Naravno, očito je to iz završnih kadrova, a kako će ovaj film nadmašiti zaradom prethodna dva, “četvorka” će imati premijeru u ljeto 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:17