HOLOGRAM

NENAD POLIMAC SE PITA JESMO LI SE ZAUVIJEK OPROSTILI S PRINCEZOM LEIOM? Hoće li je još jednom digitalno oživjeti u Ratovima zvijezda IX?

Na vijest o smrti Carrie Fisher (umrla je u utorak ujutro, nakon što je tjedan dana ranije pretrpjela srčani udar u zrakoplovu od Londona do Los Angelesa) mnogi će pohitati u kino da još jednom pogledaju završnicu filma “Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda”.

Nitko to nije htio otkriti kad je bila premijera, no u završnim kadro­vima glumica se pojavljuje onako kao što je izgledala 1977., u doba kad su snimani prvi “Ratovi zvijezda”, mlada i svježa, s neobičnom frizurom koja je kasnije postala legendarna. Dakako, to je postig­nuto uz pomoć digitalnih efekata i doslovno prenerazilo publiku u dvorani.

Vjerojatno to neće biti rješenje nevolja u koji je upala kompanija Disney njezinim tragičnim izostankom. Carrie je već snimila sve svoje scene za osmu epizodu “Ratova zvijezda” koja će biti prikazana tek narednog prosinca, s tim nema problema, no što je s devetom epizodom planiranom za kraj 2019? Njezina je uloga u njoj trebala biti posebno važna, a sad ne preostaje drugo nego na brzinu smisliti nešto: ili da se oprostimo s njom zauvijek posebnom doradom u osmici ili da je digitalno “ožive” u devetki. Ovo potonje je već izazvalo veliku pobunu poklonika serijala.

Stekli biste potpuno krivi dojam kad biste njezinu karijeru sveli na ulogu princeze Leie u tom serijalu. Kći holivudske zvijezde Debbie Reynolds i pjevača i povremenog glumca Eddieja Fishera našla se pred objektivom fotoaparata već 1958., kada je imala samo dvije godine, jer su joj se roditelji upravo razveli. Elizabeth Taylor, najbolja prijateljica njezine majke, preotela joj je muža i postala najomrznutija ličnost Amerike. Tek kasnije je Debbie objasnila da je taj brak ionako već bio mrtav i da to nije bila posebna tragedija.

Prva uloga

Mala Carrie odrastala je poput većine svojih vršnjaka s Beverly Hillsa, bilo je to privilegirano djetinjstvo, no nju je već zarana opsjela književnost i čitala je klasike kao da su slikovnice. Kad je imala 15 godina, majka ju je pozvala da s njom nastupa na pozornici u mjuziklu “Irene”, tamo se odlično snašla, zbog čestih angažmana uopće nije završila srednju školu, ali imala je posve dobro obrazovanje da poslije upiše poznati koledž Sarah Lawrence. Hal Ashby dao joj je prvu filmsku ulogu u “Holivudskom frizeru” iz 1975., igrala je kći Lee Grant, tinejdžericu koja zavodi ljubavnika svoje majke Warrena Beattyja i provocira svojom erotičnošću, glumačka ekipa je bila blistava (Julie Christie, Goldie Hawn, Jack Warden i dr.), ali je ona i u takvoj konkurenciji ostavila odličan dojam. Posve dostatan da joj mladi George Lucas ponudi jednu od tri glavne uloge u svom predstojećem filmu “Ratovi zvijezda”.

Afera s Fordom

Scenarij joj se jako svidio, ali je bila uvjerena da je to nešto samo za poklonike znanstvene fantastike, snimanje joj je bilo uzbudljivo i stoga jer se zaljubila u svog oženjenog partnera Harrisona Forda, preko tjedna radila je s njim do iznemoglosti, a romansu su upražnjavali jedino vikendom (to je otkrila tek ove godine u autobiografskoj knjizi “Princezin dnevničar”). Ona je zapravo bila najeksponiraniji član tog trojca, za Marka Hamilla ionako je prije toga malo tko čuo, a Ford se spremao profesionalno posvetiti stolarstvu, jer su ga dotad pamtili samo po kraćem nastupu u “Američkim grafitima”.

Iako smo je u “Ratovima zvijezda” najprije vidjeli kao hologram, do kraja je imala dovoljno scena da skupa s Hamillom i Fordom postane nova ljubimica publike, i to uistinu velika, jer je film zasjeo na prvo mjesto najvećih hitova svih vremena. Na koledž je morala zaboraviti, bilo je i drugih filmskih ponuda (npr. u kultnom mjuziklu “Braća Blues”), međutim u prvoj holivudskoj ligi ostavili su je nastavci serijala, “Imperij uzvraća udarac” i “Povratak jedija”. Dvaput je dospjela na naslovnicu magazina Rolling Stone, drugi put u metalnom bikiniju u kojem su je okovali u špilji gmazolikog Jabbe Hutta.

Kako se nositi s takvom vrstom slave? Jednostavno, zahvaljujući velikoj količini sredstava za umirenje i alkohola, o čemu je naveliko pisala u svojim autobiografskim i proznim radovima. Prva njezina knjiga koja je izmamila panegirike bile su “Razglednice s ruba” iz 1987., fikcionalna obrada njezina odnosa s majkom, po kojima je kasnije napisala scenarij za istoimeni film Mikea Nicholsa s Meryl Streep i Shirley MacLaine u glavnim ulogama. Kad su je pitali zašto sama nije igrala glavni lik Suzanne, modeliran po njoj, odgovorila je: “Pa to sam već odradila u stvarnom životu”.

Skript-doktorica

Dugo je bila u vezi s Paulom Simonom, iako je njihov brak potrajao samo godinu dana: on joj je posvetio poznatu pjesmu “Hearts and Bones”. Zaručena je bila i za Dana Aykroyda, s kojim je nastupala u “Braći Blues”, a jedino dijete imala je s Bryanom Lourdom, agentom poznatih faca, koji ju je kasnije ostavio, ali zbog drugog muškarca.

Nastupala je u poznatim filmovima (“Hannah i njezine sestre” Woodyja Allena, “Kad je Harry sreo Sally” Roba Reinera i dr.), međutim nikad u glavnim ulogama, teško je bilo otresti se sjene princeze Leie. Zato je bila rado viđen gost u brojnim talk showovima, u koje su je zvali jer je bila krajnje otvorena kad se razgovaralo o njezinoj karijeri i privatnom životu. Manje je poznato da je bila vrlo cijenjen “script doctor” i da je, između ostalog, dorađivala scenarije poznatih filmova “Smrtonosno oružje 3”, “Izvan kontrole” (Outbreak) i “Pjevač na vjenčanjima”, dok ju je Lucas angažirao za tv seriju “Mladi Indiana Jones” i sva tri filma iz predtrilogije “Ratova zvijezda”.

U povodu njezine smrti Debbie Reynolds ostavila je ganutljivu poruku na svom FaceBooku, a brojni obožavatelji morat će se strpjeti godinu dana dok je opet ne vide kao Leiu u osmim “Ratovima zvijezda”, u kojima će po svoj prilici blistati unatoč sjedinama u kosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01