NEMA VIŠE ZA DŽABE

Netflix će vam od siječnja naplatiti ako dijelite lozinku, evo koliko: ‘Ovo će sigurno razljutiti korisnike‘

Serija o Dahmeru trenutno je najgledaniji sadržaj na Netflixu

 Netflix/Everett/Profimedia/
Ako bi uspjeli izvući novac od samo polovice od 100 milijuna kućanstava koja dijele lozinke, zaraditi će oko 1,8 milijardi dolara,

Dosadašnja utopija u kojoj je cijela vaša obitelj i pola susjedstva moglo gledati Netflix s jednim plaćenim accountom polagano se bliži kraju, prema svemu sudeći.

Streaming gigant već dulje vrijeme planira veliko pospremanje na tom polju i od početka sljedeće godine kreće s ukidanjem opcije dijeljenja lozinki. Plan uključuje više koraka, a glavni među njima je uvođenje takozvanih podračuna (sub-accounts) uz pomoć kojih će pretplatnici moći davati pristup računu ljudima izvan svog kućanstva, ali uz novčanu naknadu, prenosi Washington Post.

image
Patrick T. Fallon/Afp

Sve se ovo događa u trenutku kada Netflix hvata prilična panika zbog pada broja pretplatnika, za što postoji više uzroka - ponajprije izlazak tvrtke iz Rusije, prestanak lockdowna zbog covida što je ljude odlijepilo od televizora te agresivno širenje konkurentskih servisa kao što su HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+...

U međuvremenu se Netflixu situacija prilično poboljšala - u utorak su objavili da su u trećem kvartalu dodali 2,4 milijuna novih pretplatnika, zbog čega im je porasla vrijednost dionice na Wall Streetu. No, to nije bilo dovoljno da odustanu od napada na dijeljenje lozinki.

Kako bi izvukli više novca od približno 100 milijuna kućanstava koja koriste Netflix tako da međusobno dijele lozinke, tvrtka će implementirati nekoliko noviteta, navodi portal TechCrunch. Jedan od njih je uvođenje jeftinije pretplate uz reklame (Basic with ads), pri čemu bi u svakom satu korisnici imali četiri do pet minuta oglasnog sadržaja. Taj vid pretplate bit će lansiran za otprilike mjesec dana u SAD-u, Ujedinjenoj Kraljevini i još desetak zemalja. U SAD-u će stajati 6,99 dolara mjesečno (plan Basic bez reklama inače stoji 9,99 dolara).

No, glavni element plana je ukidanje mogućnosti dijeljenja lozinke s osobama izvan kućanstva. Kako točno Netfix definira što je to kućanstvo? Vrlo jednostavno, ali ne i osobito precizno - kućanstvo čine osobe koje žive zajedno, tako kaže Netflix. To mogu biti dvije generacije iste obitelji, kao što su roditelji i djeca, ili cimeri ili, pak, bračni parovi.

Prema podacima na Netflixovoj stranici, tvrtka to utvrđuje gledajući podatke kao što su IP adresa, identifikacijski kodovi koje odašilju uređaji s kojih se gleda sadržaj, aktivnost tih uređaja na Netflixovu računu...

Početkom 2023. godine ljudi koji međusobno dijele isti račun moći će transferirati svoje profile (dakle, arhivu sadržaja koji su dosad pogledali, liste željenih serija, preporuke i slično) na nove korisnike. A vlasnici računa - dakle, oni koji plaćaju Netflix i na čije se ime pretplata vodi - moći će za osobe izvan svog kućanstva napraviti spomenute "podračune". Koliko će ti podračuni stajati, ovisi o zemlji.

image

Serija ‘The Watcher‘

Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/Planet/Profimedia

Primjerice, Netflix je u ožujku taj sustav već počeo testirati u Čileu, Peruu i Kostariki gdje su korisnici morali platiti tri dolara za svakog dodatnog korisnika njihove lozinke. U srpnju su test proširili na Argentinu, Dominikansku Republiku, El Salvador, Gvatemalu i Honduras. U načelu, prema pisanju CNeta, svaki pojedinačni podračun stajat će otprilike četvrtinu standardne pretplate.

Ako bi to doista bilo tako, onda bi u Hrvatskoj svaki podračun stajao između dva i tri eura. Naime, u Hrvatskoj postoje tri inačice Netflixovih pretplata: Basic omogućava gledanje samo na jednom ekranu, i to samo u HD rezoluciji, te stoji 7,99 eura, Standard omogućava istodobno gledanje na dva različita ekrana u Full HD rezoluciji i stoji 9,99 eura, a Premium verzija daje mogućnost istodobnog gledanja na četiri različita uređaja u 4K rezoluciji i stoji 11,99 eura.

Još nije sasvim jasno kako će se u ovom novom sistemu tretirati, primjerice, Premium verzija. Znači li to da će, unatoč tome što korisnik plaća više za mogućnost istodobnog gledanja na četiri različita uređaja, svi ti uređaji morati biti fizički smješteni u krugu od stotinjak četvornih metara ili će postojati određena razina fleksibilnosti? Isto tako nije još jasno kako bi se u praksi izvodilo plaćanje podračuna - hoće li svi biti fakturirani vlasniku izvornog accounta ili će ta dva ili tri eura mjesečno biti naplaćivana osobi koja koristi podračun.

Ovaj atak na mogućnost korisnika da dijele jedan te isti račun za Netflix bi se mogao pokazati dvosjeklim mačem - mogao bi natjerati neke od korisnika da naprosto uzmu vlastitu pretplatu i time podebljaju Netflixov bankovni račun, ali bi isto tako mnoge mogao potpuno otjerati od servisa. Poglavito stoga što je konkurencija sve brojnija, u Hrvatskoj je pritom i jeftinija, a ako ćemo biti sasvim iskreni, Hrvatima ni piratiziranje nikada nije bilo ispod časti.

Greg Peters, glavni operativni direktor Netflixa, rekao je za Washintgon Post da je dužnost kompanije da "što bolje pretvori" vrijednost korisnika koji ne plaćaju ništa u prihode dok istodobno poštuje želju kućanstava da ostanu fleksibilna.

image

Stranger Things

-/Pa Images/Profimedia/-/Pa Images/Profimedia

"Ako imate sestru koja, recimo, živi u drugom gradu i želite s njom dijeliti svoj Netflix, to je izvanredno. Mi ne želimo spriječiti to dijeljenje, ali ćemo od vas tražiti da platite malo više kako biste dijelili svoj račun s njom i kako bi ona dobila sve benefite usluge, a da mi istodobno dobijemo prihod koji je povezan sa sadržajem koji ona gleda", objasnio je Peters u nedavnom razgovoru s novinarima.

Netflix trenutačno drži oko 300 milijuna od ukupno 800 milijuna kućanstava koja koriste streaming servise. Ako bi uspio izvući novac od samo polovice od procijenjenih 100 milijuna kućanstava koja dijele lozinke, mogao bi zaraditi oko 1,8 milijardi dolara, procijenio je Neil Begley, viši potpredsjednik agencije Moody‘s.

"Ako je netko dosad vrlo aktivno posuđivao tuđu lozinku, ne bi se trebao ljutiti zbog ovoga što Netflix sada radi. To nikada nije niti bila besplatna usluga", rekao je Begley za WP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 07:55