POLIMAC PREPORUČUJE

Netflixov film koji je šokirao Disney: ‘Nimona‘ je neobičan i hrabar crtić kakav nećete tako skoro gledati - čista petica!

Glas junakinji filma Nimona daje američka glumica Chloë Grace Moretz

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Nimona je spretna kombinacija bajke i pustolovnog filma s natruhama komedije i romantike, a njegova radnja pokriva gigantskih 1000 godina

Osim nezanemarive činjenice da je postao sinonim za kućni provod i streaming kao takav, Netflix ni 16 godina nakon što je krenuo s radom nema prepoznatljiv potpis kada je riječ o sadržaju koji nudi.

S obzirom na to da su mu konkurenti i filmski studiji i televizijske postaje, mnogi će reći da je takav razvoj događaja bio očekivan, pa možda i priželjkivan. Ipak, filmski studio proizvode žanrovske raznovrsne filmove, a TV postaje u ponudi imaju i ozbiljne dramske serije te profane realityje. Netflix tako svojim pretplatnicima, pored sadržaja raznih trećih strana, nudi i akciju, znanstvenu-fantastiku, romantiku, dramu, dokumentarno i animirano.

Video recenzije filma pogledajte ispod!

Dok se može činiti da u datom trenutku pokušava udariti kontru Hollywoodu i snimiti nešto filmsko-televizijski establišment ne želi, mnoge su njegove najveće uspješnice pokušaji eksploatiranja postojećih trendova, a autori koje izdašno financira imena etabliranih estetika koje su isti razvili radeći za druge.

Unatoč tome, stječe se dojam da se jedan Netflixov odjel trudi postati dom sadržaja koji je odvažniji i drukčiji od onog koji inače prolazi u filmu. Riječ je, pomalo neočekivano, o njegovoj diviziji za animirano. Serije poput Arcane, Maya and the Three i Inside Job te filmovi The Sea Beast, Klaus i Mitchelli protiv mašina dokaz su da Netflix u toj domeni želi raditi stvari koje su drukčije od Disneyja, Pixara, DreamWorksa i drugih etabliranih imena.

Najnoviji film u tom nizu je Nimona - znanstveno-fantastična avanturistička komedija koja se temelji istoimenom stripu autora N. D. Stevensona iz 2015. godine. Radnja filma odvija se u futurističkoj inačici jednog srednjovjekovnog kraljevstva, a redatelji Nick Bruno i Troy Quane u Nimoni progovaraju o herojstvu, prihvaćanju drukčijih te ljubavi i prijateljstvu.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o putu koji je Nimona prošla da bi je publika uopće mogla vidjeti te izvrsnoj animaciji i nesputanoj energiji koje filmu daju jedan sasvim poseban štih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:10