ČETVRT STOLJEĆA U ETERU

NEVJEROJATNA POVIJEST EMISIJE 'DOBRO JUTRO, HRVATSKA' 'I tako, Karmela i ja vodimo, kad najednom strašna eksplozija, a gost leti kroz studio...'

Godine 1992. Marija Nemčić tražila je od Miroslava Lilića da HRT ima jutarnju mozaičnu emisiju po uzoru na europske. U prvom tjednu u 'Dobrom jutru' radili su Denis Latin, Helga Vlahović, Vedrana Međimorec...

Sve je počelo u proljeće 1992. godine. Marija Nemčić gledala je francuske i britanske jutarnje mozaične emisije pa je predložila Miroslavu Liliću da i HRT krene sa sličnom emisijom.

- Odmah je rekao ‘nema problema’, a onda se ispostavilo da ima gomilu problema. Nije bilo novca, ma nije bilo ničega, pa smo prvih mjeseci sami morali tražiti reklame... No, gledatelji su emisiju jako dobro prihvatili, u njoj se oformila sjajna ekipa novinara i urednika - prisjeća se Marija, koja je uz Ivicu Zadra bila i prva voditeljica emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

27. travnja

Osim njih dvoje, u prvom su tjednu prikazivanja emisiju radili Denis Latin, Helga Vlahović-Brnobić, Mirela Sršić, Saša Milošević, Vedrana Međimorec, Davor Meštrović, Darja Marjanović i Darko Janeš. Tijekom dvadeset i pet godina tu su bili još i Melita Hrengek, Mirna Berend, Tihomir Ladišić, Drago Celizić, Oliver Mlakar, Duško Ćurlić, Sanja Doležal, Robert Ferlin, Daniela Trbović, Ognjen Golubić...

Četvrt stoljeća svog postojanja ‘Dobro jutro, Hrvatska’, emisija koja je odavno postala jedan od najprepoznatljivijih brendova HRT-a, proslavit će 27. travnja uz svoje današnje voditelje: Karmelu Vukov Colić, Ljiljanu Vinković, Jelenu Pajić, Mirka Fodora, Ljudevita Grgurića Grgu i Davora Meštrovića. A slavit će se, kaže Ana Milić, urednica emisije, radno:

I subotom se radi

- Nesporna je činjenica da se emisija ‘Dobro jutro, Hrvatska’ priprema i realizira svakim radnim danom i subotom, a to za urednike, novinare, reportere, voditelje, asistente, realizatore, snimatelje, tonce, montažere i ostale u lancu proizvodnje emisije znači kako nema predaha. No, tu možda i leži odgovor na pitanje kako je emisija tako dugo opstala. Jednostavno, to je kotač koji se stalno okreće i nema vremena stati. Radno ćemo obilježiti i prvih 25 godina emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Odlučili smo dio emisije realizirati među našim vjernim gledateljima, približiti im se osobno. Tako u četvrtak, 13. travnja, u prvom dijelu emisiju realiziramo uživo iz Umaga, 20. travnja smo u Supetru, a 27. travnja, na samu godišnjicu emisije, organizirali smo tri voditeljska para - jedan iz Vukovara, drugi iz studija u Bogovićevoj, a treći par će goste dočekivati u studiju na Prisavlju. Bit će dinamično, informativno i veselo. Imat ćemo dosta gostiju, pjevača, reportaža i sigurno ćemo pokazati i publici i kritici da se isplatiti i sljedećih dvadeset i pet godina buditi uz ‘Dobro jutro, Hrvatska’ - kaže Ana Milić koja je za kormilom emisije malo više od godinu dana.

Teško je i pobrojati sve anegdote kroz koje je u svojih prvih četvrt stoljeća prošla ekipa emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Davor Meštrović Meštar tako nikad neće zaboraviti svoje druženje s tigrom pred televizijskim kamerama.

Divlja životinja

- U Zagrebu je koncem prošlog stoljeća gostovao cirkus i, najavljujući cirkuski program, organizator je u studio doveo pravog tigra. Bila je to velika, radoznala, zaigrana životinja. Koliko ste puta bili pored tigra i igrali se s njim? Naravno, da sam morao doći i pomaziti ga. Mekanog krzna, debele kože, ogromnih šapa, legao je na leđa i podigao sve četiri u zrak. I onda u jednom trenutku samo se preokrenuo, veselo podigao šapu i zagrebao me po kravati i košulji. Pomislio sam ‘gotovo je i ovo je zasigurno kraj jer će sad poludjeti od vrućine i reflektora i smlaviti me’. Međutim, tigar se samo šalio, a kad sam poslije provjerio kravatu i košulju - nije bilo niti jedne jedine ogrebotine niti ikakvih tragova. Ostala je samo predivna uspomena na umilnu gigantsku zaigranu macu - prisjeća se Meštar, koji je uz Karmelu Vukov Colić u emisiji i - propjevao. Naime, tijekom svog postojanja emisija je lansirala i svoje posebne projekte. Uz božićne i novogodišnje čestitke gledateljima, u kojima su novinari i voditelji pjesmom zaželjeli sve najbolje, organizirali su ‘Norin’ koji je kasnije prerastao u ‘Zlatno grlo’ u kojem su birali najboljeg pjevača emisije. Za deseti rođendan emisije popularni voditelji postali su zvijezde mjuzikla.

- Da, bio je to pravi pravcati mjuzikl. Zvao se ‘Ostavljena’ i cijela je ekipa, od tajnica do novinara, sudjelovala u njegovu nastajanju. Egon Šoštarić, naš režiser, je režirao, Mladen Santrić, tadašnji urednik redakcije je napisao scenarij, Davor Meštrović je glumio Larryja Singa, naša Žeža i Drago (Željka Fattorini i Drago Celizić, op. a.), bili su austrijske velmože, tj. roditelji izgubljene djevojčice, Fodor je glumio kazališnog mecenu, a ja ostavljenu. Songove su raspisali Vanja Lisak i Mišo Doležal, svi smo bili kostimirani i napravili smo baš super stvar! Uz ‘Ostavljenu’, imali smo tijekom godina natjecanja u pjevanju ‘Zlatno grlo’. Vjerujem da mnogi još pamte Davorovu ‘Kristinku’ ili Celizićevu ‘Smotala si me oko malog prsta’ - uz smijeh priča Karmela, koja vjeruje da su upravo taj duh i veselje unutar ekipe uz pravo obiteljsko zajedništvo uvelike pridonijeli da emisija traje četvrt stoljeća.

No, veselo nije bilo Mirku Fodoru koji je pred kamerama svojedobno svjedočio pravom strujnom udaru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gost i kabel

- Bilo je to prije dosta godina, još smo snimali u studiju 8, a Karmela i ja trebali smo ugostiti poznatog nizozemskog solo gitarista na električnoj gitari. I tako, u jednom kutu studija normalno vodimo program Karmela i ja, a u drugom kutu svoj instrument uključuje u struju naš gost. Sve normalno, kad najednom strašna eksplozija i vidimo mi kako čovjek doslovce leti kroz studio. Nas dvoje smo dovršili razgovor s našim novinarom iz dopisništva, mrtvi ozbiljni, kao da se ništa ne događa. Epilog događaja: gost je zabunom gurnuo kabel u krivu utičnicu i jednostavno proletio kroz studio. Na svu sreću, udar struje nije ostavio ozbiljnijeg traga, naš gost na kraju je održao nastup u emisiji, a sigurno se još i danas sjeća emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’ - priča Fodor.

Zlata Mück Sušec, koja je dio ekipe postala prošlog ljeta, još uvijek pamti kako je prije nekoliko mjeseci uspjela prespavati ne jedan nego dva alarma.

Hulahop i bager

- Naposljetku me probudio poziv urednice koja je na moje isprekidano cičanje i isprike najsmirenijim glasom na svijetu rekla da se samo spremim i dođem, iako je emisija počinjala za 21 minutu. I, nevjerojatno, ali stvarno sam stigla i na prvoj se najavi pojavila i odjevena i našminkana i spremna. Doduše, s crtom od jastuka na lijevom obrazu, ali nećemo sad o detaljima - smije se Zlata, a svoju anegdotu iz emisije kroz smijeh priča i Frano Ridjan koji se neplanirano pokazao kao idealan glumac za neki novi mjuzikl kojeg bi vesela ekipa ‘Dobro jutro, Hrvatska’ mogla osmisliti.

- Nakon što sam kao reporter emisije muzao koze, vrtio hulahop, daskao na Jarunu, visio s bagera i slično, došao je red da se okušam u studiju. Nakon nekoliko mjeseci, završi emisija, ostanem ja u studiju snimiti najave i zaboravim da su kamere još uključene pa krenem u jednu freestyle koreografiju na tamburašku pjesmu. Dan danas postoji za to dokazni materijal, a Stjepan Jeršek Štef me zeza da sam osmislio ‘Kad mi padne šešir’ u break dance verziji - priznaje Ridjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:37