Piše Jurica Pavičić

"News of the World": Greengrassov je film vjenčao vestern epopeju s političkom korektnošću

Tom Hanks i Helena Zengel
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia
Ma kako bio epski klasičan, film s Tomom Hanksom i Helenom Zengel, u političkom je smislu film 21. stoljeća.


U klasičnom vesternu "Tragači" (1956) Johna Forda junak Ethan Edwards kreće u potragu za vlastitom kćeri koju su oteli Indijanci. Osvetoljubivi Edwards luta Zapadom sve dok ne pronađe pleme koje je otelo djevojku. No, tu se suoči sa scenarijem iz vlastite noćne more: njegova je kći udata, prigrlila je novu kulturu i ne želi natrag.


Kao i "Tragači", i film "News of the World" redatelja Paula Greengrassa za junaka ima curicu koju su oteli i odgojili Indijanci. Ono što je, međutim, u "Tragačima" bio treći čin drame, u Greengrassovom je filmu prvi. Junak "News of the World" od prvog se trena suočava s prkosnom curicom koja hoće ostati ono što jest.

Taj je junak kapetan Kidd (Tom Hanks), veteran građanskog rata koji luta sjevernim Teksasom i preživljava tako što za novčić ljudima čita novinske vijesti. Jednog dana, naiđe u divljini na napuštenu djevojčicu koja govori i razumije samo jezik Kiowa. Paradoks je da je curica (Helena Zengel) plavooka i plavokosa, nepatvorena arijevka. U polomljenoj kočiji Kidd nađe popratnu dokumentaciju: ime djevojčice je Johanna Leonsberger, a njene roditelje - njemačke useljenike - davno su ubili Indijanci. Kiowe su je odgojile, a ubijeni je pismonoša trebao odvesti rodbini u njemačku agrarnu komunu u središnjem Teksasu. Kako za curicu nitko ne haje, Kidd se laća posla da je odvede "tamo gdje pripada". Pri tom, kao u klasičnom epskom vesternu, Kidd i Johanna prolaze svakovrsne pustolovine, od napada otmičara, preko pješčane oluje, do sraza s Indijancima. Svladavaju brojne epske prepreke, no ne mogu zaobići onu zadnju najtežu: to je pitanje tko je doista Johanna, kome ona "pripada" i tko je taj tko to u njeno ime može odlučiti?

"News of The World" nastao je prema istoimenom romanu američke vestern-autorice Paulette Jiles iz 2016. godine. Romana se latio Paul Greengrass, Britanac koji je karijeru počeo kao dokumentarist i redatelj TV filmova za BBC. Nakon izvrsne političke drame "Bloody Sunday" (2002) Greengrass je prešao u Hollywood gdje je radio različite žanrove. No, bilo da je radio akcijske filmove po Ludlumu, političke drame ili istinite priče, Greengrass je u njih unosio nešto britansko: vješto je spajao holivudsku grandecu sa šporkim, "kuhinjskim" realizmom tako tipičnim za britanski film. U neku ruku, "News of the World" su prvi Greengrassov film koji nije takav. Nema tu hiperrealizma, kamere s ruke, dokumentarne fakture. Greengrassov je film starinska "americana", vestern epopeja puna pejzaža u totalu, blue grass muzike i zalazaka sunca.
Ali, ma kako bio epski klasičan, "News of the World" je u političkom smislu film 21. stoljeća. U "Tragačima" iz 1956., ideja bijele superiornosti tek je bila naprsla. Od nje u "News of the World" više nije ostalo ništa. Glavni junak filma "divljakušu" želi "privesti civilizaciji". Ali - upravo tu civilizaciju čine divljaci koji vješaju crnce, žale za ropstvom, kolju bizone i preziru saveznu vlast. Greengrassov je film vjenčao vestern epopeju s političkom korektnošću.

U tom spoju nema bog zna što ni uzbudljivo ni inovativno. No, film je umješno napravljen, ima emociju i atmosferu, te odličan par glavnih glumaca. Hanks je uobičajeno dobar kao oličenje blage mudrosti, a njemačka djevojčica Helena Zengel pravi je udar groma. Nakon što je prije dvanaeste godine nominirana za Europsku filmsku nagradu za "Razbijačicu sistema"(2019) Nore Fingscheidt, 13-godišnja Zengel i ovdje briljira u sličnoj ulozi prkosne, nesavitljive hajdučice. Jedva čekamo vidjeti što će sa Zengel biti u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30