Film M. Sarnoskog

Nicolas Cage kao čudak u potrazi za otetom svinjom koja mu je i jedini prijatelj

Film Svinja

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
Velik dio filmskog kanona čine filmovi o junacima koji tragaju za nestalim bližnjima, ali ni u jednom trenutku bližnji nije bio prase

Od Fordovih "Tragača" do Bauerove "Tri Ane" dobar komad klasičnog filmskog kanona čine filmovi o junacima koji se daju na put da pronađu vlastite, otete ili nestale bližnje. Puno je takvih filmova, samo što ni u jednom bližnji nije bio - prase.

A upravo je takav slučaj u filmu "Pig", debitantskom radu američkog režisera Michaela Sarnoskog. Junak "Piga" je Feld (Nicolas Cage), čudak koji bez vode i struje živi usred oregonske šume i skuplja tartufe uz pomoć jedinog druga - svinje. Kad konkurentski tartufari otmu svinju, Feld natjera prekupca gljiva (Alex Wolff) da ga odvede u Portland da zajedno nađu zvjerku. Feldov pratilac tamo zapanjeno shvati da je zapušteni robinzon s dugom, masnom bradom jednom davno bio glasoviti kuhar.

Filmu Sarnoskog jedno treba priznati: ni jednog časa niste načistu kamo će vas odvesti. Road movie o marginalcu iz šume rano se pretvara u filozofski film o varljivosti života i uspjeha, da bi se u finalnom obratu pretvorio u nešto nalik antičkom mitu. Pri tome - što nije osobito na pohvalu filmu - naslovna životinja iščezne iz filma i fizički i motivski.

Američka kritika jako je voljela "Pig". Možda pretjerano. Film ima atmosferu, neobičnu neuhvatljivost i Nicholasa Cagea u standardno razmetljivoj ulozi. No, kako ide kraju, film se pretvori u ne sasvim ispunjeno obećanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:34