STROGE MJERE

Nikad čudnije otvorenje Pulskog filmskog festivala, nije bilo vatrometa, Arena poluprazna...

 Goran Sebelic/Cropix
‘Ove godine filmova ima manje nego inače. Ali manji broj ne znači nužno i manju kvalitetu‘

Neobično je bilo otvaranje ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala ove subote. Em što je datum pomaknut sa srpnja na kraj kolovoza, em nije bilo velikog vatrometa, em je Arena bila poluprazna.

Ne zato što možda nije bilo zainteresiranih ljubitelja filma da dođu na svečano otvorenje, nego zato što su se organizatori pridržavali strogih epidemioloških mjera. U Areni je, koja inače prima 5500 gledatelja, ove godine na otvorenju moglo biti njih 1500 koji su na ulazu i izlazu iz Arene imali zaštitne maske te su im se putem audiozapisa uzimali osobni podaci. Radi bržeg protoka ljudi u Arenu se moglo ući na pet ulaza.

Bez obzira na sve “prepreke”, sva su “razrijeđena” mjesta bila puna, a festival je otvorio izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića Zdravko Zima.

Teška godina

- Ove godine filmova ima manje nego inače. Ali manji broj ne znači nužno i manju kvalitetu. Naprotiv. Vodeći računa o zakonitosti filmske umjetnost, ona zrcali društvenu zbilju. Od šest filmova koji su u glavnoj selekciji, tri imaju u naslovu ženska imena. To znači da se na feminističku problematiku, koja je danas aktualna, filmski umjetnici nisu oglušili - rekao je Zima.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek zahvalila se svim filmskim umjetnicama koji su o ovim teškim vremenima uspjeli završiti svoje filmove koji će u narednih sedam dana biti prikazani u Puli.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Kultura i umjetnost su područja koja je kriza najviše pogodila i zato se moramo zahvaliti svim filmskim djelatnicima koji su u tim okolnostima završili svoje projekte i onima koji su počeli pripremati filmove za iduće izdanje festivala, za koje se nadamo da će se odviti u normalnim okolnostima. Uveli smo cijeli niz mjera kako bismo se što prije koliko-toliko vratili kulturni život. Za razliku od drugih, imali smo ovo ljeto brojne festivale i nadam se da ćemo to uz oprez nastaviti ove jeseni i zime - rekla je Obuljen Koržinek.

Direktorica festivala Gordana Restović pozvala je sve gledatelje da budu potpora kulturi i filmskim djelatnicima.

- Susrećemo se u čudnim i povijesnim trenucima. Ovo je teška godina za filmske djelatnike i budimo im podrška - rekla je.
Otvorenje je bilo i prilika da se Festival zahvali medijima koji ga prate. Ove godine nagrada “Marijan Rotar”, koja nosi ime osnivača Pulskog filmskog festivala, išla je u ruke Radio Pule.

Jaki ženski likovi

Nakon skromnog otvorenja natjecateljski program u subotu navečer otvorio je film “Mare” Andree Štake. U glavnoj konkurenciji za Veliku zlatnu arenu je šest filmova, a kako je rekao umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković, riječ je o filmovima s jakim ženskim likovima, pojedincima koji idu protiv zajednice i prate neki svoj životni put.

image
Goran Sebelic/Cropix

Od 20 dokumentarnih filmova Festivala, u Areni će, uz igrane filmove, biti prikazana četiri dokumentaraca, od kojih su dva vezana upravo za Pulu - “Vergarola” i “Berge Istra”. Uz to, ovogodišnja Pula donosi i 10 manjinskih koprodukcija te crtane i kratke filmove.

Uz Arenu, filmovi će se tijekom festivala prikazivati u Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu. U Kino Valli i INK također se mora sa zaštitnim maskama, na ulazu će se upisivati podaci gledatelja i bit će im izmjerena tjelesna temperatura, a u slučaju da bude povišena, mjerit će se još dvaput. Na ulazu će biti postavljena dezinfekcijska sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:17