LJILJANA SAUCHA

‘Nisam ni slutila da će to biti moje zadnje pojavljivanje na ekranu... Kažu da žele mlađe‘

Ljiljana Saucha
 Bruno Konjevic/Cropix
‘Kada sam u četvrtak odradila ViK, nisam znala da će mi to biti zadnje pojavljivanje na ekranu u dugoj karijeri‘, napisala je Saucha

Poznata HRT-ova urednica i novinarka Ljiljana Saucha više neće voditi 'Vijesti iz kulture'. Saucha je vijest o promjeni na Prisavlju objavila na svom Facebook profilu.

- Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!, napisala je urednica na Facebooku i nastavila:

- Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci!

U post scriptumu je još dodala i ovo:

- Ovo je za stotine od mojih gotovo 4000 Facebook prijatelja koji me više neće moći vidjeti kao urednicu i voditeljicu. Vama svima koji ste pratili emisiju - hvala!

image
Status Ljiljane Sauche
Facebook/Ljiljana Saucha

S HRT-a se zasad nisu oglasili o razlozima odlaska Sauche s voditeljske pozicije, koji koincidira s početkom nove jesenske programske sheme.

Bogata karijera

U bogatoj Sauchinoj biografiji na HRT-ovim internetskim stranicama stoji kako je vodila serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali, zatim radila u razmjeni domaćeg programa te kao novinarka u Zagrebačkoj panorami.

U Mozaičnom programu je od 1984. novinarka, voditeljica i jedna od urednica (Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas). Također, bila je prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna, a i voditeljica TV aukcije.

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti.

Od 2011. u redakciji je kulture.

Život u katedrali

Uz Ljiljanu Sauchu se povezuje i jedan kuriozitet manje poznat široj javnosti. Naime, Saucha je kao dijete s roditeljima jedno vrijeme živjela u Zagrebačkoj katedrali. Njezinom ocu ponuđeno je da bude zvonar i dođe živjeti u katedralu.

- To je osiguravalo siguran dom i lišavalo plaćanja najma. Za taj dodatni posao nije bio plaćen, trebao je voditi računa o zvonjenju i čišćenju katredrale u kojemu smo sudjelovali svi, a pomagala nam je šira obitelj i prijatelji, rekla je Saucha prije nekoliko godina za Jutarnji.

- Unutra je hladno, neugledno i nekomforno, ali bilo je naše i bili smo svoji, nikome nismo morali polagati račune šest godina koliko smo tu živjeli, do mog polaska u školu, u lipnju 1963., rekla nam je tada Saucha.

Nakon što je objavila da više neće voditi Vijesti iz kulture, njezini prijatelji na facebooku napisali su joj mnoštvo komentara podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:24