Uncle Frank

Njujorški profesor nevoljko odlazi na sprovod ocu i odbija svog životnog partnera da pođe s njim

Radnja filma Ujak Frank odvija se 1973. godine 
 Imbd
Redatelj i scenarist filma u produkciji Amazon Studiosa je Alan Ball, jedna od najvažnijih ličnosti suvremene američke televizije

Radnja filma „Uncle Frank“ ne zbiva se slučajno 1973. Naslovni protagonist (Paul Bettany) je njujorški profesor, koji izbjegava navraćati na obiteljska sijela u Južnoj Carolini, jer ga za taj kraj ne vežu osobito ugodne uspomene. Kad mu otac umre, on mu ipak mora na sprovod, dosta nevoljko, poslije ćete shvatiti zašto, a kad mu se još njegov životni partner, uvijek nasmijani Arap Walid (Peter Macdissi), želi priključiti, ovaj ga grubo odbije. Paralelna radnja prati njegovu nećakinju Beth (Sophia Lillis) koja je ostvarila svoj san da studira u New Yorku, no sve što tamo doživljava baš ne ispunjava njezina očekivanja.


Redatelj i scenarist filma u produkciji Amazon Studiosa je Alan Ball, jedna od najvažnijih ličnosti suvremene američke televizije i filma (dobitnik je Oscara za scenarij „Američke ljepote“ i tvorac serija „Dva metra ispod zemlje“ i „Okus krvi“), u odnosu na njegovu reputaciju ovo nije tako prestižan rad, iako se lako gleda i odlikuje izvrsnim glumačkim nastupima Paula Bettanyja i Sophie Lillis, no zanimljiv je način kako je obrađena gay tema.

Likovi koji su imali traume zbog svog seksualnog opredjeljenja nisu izloženi fizičkom nego psihičkom nasilju, a što je najvažnije sami su potakli događaje koji su ih poslije trajno obilježili. Evokacija razdoblja fino je dočarana, iako je očito da je u pitanju ostvarenje na koje se nije utrošilo previše novaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:31