TOTALNI VODIČ

Noć Vještica je pred vratima, a ovih 16 filmova će vas držati budnima cijeli vikend: ‘Bit će krvi...‘

Wolf Creek, australski je hit

 Screenshot/
Umjesto da po streamingu gubite vrijeme na puno novih osrednjih hororaca, pogledajte neke od najezivijih filmova u zadnjih 30 godina

Nemate velike planove za Halloween? Možda vaše društvo ne slavi taj "komercijalni, zapadnjački", ili kako ga neki nazivaju- "poganski" dan. Možda vam nije sjela plaća jer je visok datum. Možda vam se ne da u gužvu. Možda vam druga polovica ne da van (ups). Možda...možda... nebitno – koji god razlog da jest, a vi zapravo volite taj spooky ugođaj - imamo rješenje za vas.

Nego, jeste li znali kako je uopće nastao Halloween kakav jest danas, odnosno Noć vještica ili "Noć žena" kako nam vole nekad tepati (#dad jokes)? Prije nego li je postao, kako hejteri kažu, konzumeristička orgija za trpanje slatkišima, slavio se kao drevni keltski festival Samhain. Njime se obilježavao kraj ljeta i dolazak zime koja, za razliku od danas nije baš bila sinonim za snježne radosti, sanjke, kuhano vino i "zašto više nema klizališta na Tomislavcu" Advent u Zagrebu.

Ne, Kelti su jednostavno pokušavali - preživjeti, baš kao što i 2022. Hrvati hoardaju mesne doručke, paštete, ulje i brašno.. da ne zafali ako se zavrne plinska pipa. Dok se smrzavaš od hladnoće, logično, najbitnije je imati dovoljno brašna.

Na drevni Samhain vjerovalo se da s noći 31.10. na 1.11 duhovi predaka dolaze na zemlju, te na taj dan njihovi druidi (drevni svećenici) mogu razgovarati s njima i predvidjeti kakva ih sezona čeka. U tom duhu palila se sveta lomača pored koje su se prinosile žrtve u obliku plodova zemlje ili malih životinja u nadi da će im to donijeti sreću i da će im usjevi biti plodni. Kelti su se za vrijeme ceremonije maskirali tako da su na sebi nosili životinjsko krzno i lubanje životinja što čini zapravo sam začetak tradicije maskiranja vezan uz cijelu današnju pompu.

Za vrijeme vladavine Rimskog carstva taj običaj se stopio s blagdanima Feralia i Pomona. Feralia je bila dan komemoracije preminulih dok se dan kasnije slavio dan božice plodova Pomone, čije obilježje je bila slika/crtež jabuke. Pretpostavlja se da su se kandirane jabuke koje su danas jedan od simbola Noći vještica zadržale baš iz tog razloga.

Long story short – dolaskom kršćanstva stvari se opet mijenjaju, nastaje All Hallows eve, cijela priča stiže u Ameriku i sada imamo 13 Halloween filmova s Jamie Lee Curtis i osvetničkom William Shatner maskom zvanom Michael Myers. Sad znate koga možete kriviti za sve ovo (John Carpenter that doesn‘t mean you. We love you).

Naoružajte se živcima, pogasite svjetla i pripremite se za strah jer predlažemo vam nekoliko filmova za obilježiti taj 31. listopad kako god ga vi zvali.

Pokušat ćemo vam uštedjeti ono beskrajno browsanje po streaming servisima i ponuditi neke osobne favorite podijeljene na neke sasvim drugačije kategorije.

Pa krenimo.

1. Volite enigmatiku. Slažete sudoku kao kore za pitu. Anagrami su vam kao drugi jezik. Kad netko kaže Skandinavka prva asocijacija vam nije zgodna Helga nego križaljka. Say no more

The Cube, 1997, Vincenzo Natali

Šestero potpunih stranaca se budi u nepoznatoj prostoriji. Mutno se sjećaju trenutka prije nego su tu završili, no jednoglasno zaključuju da su oteti. Tko ih je oteo i zašto? Kakva je to prostorija? Zašto baš oni? Misterija se razmotava kao olupina luka dok shvaćaju da se nalaze unutar mnogo kompleksnijeg mehanizma i da moraju brzo naći izlaz ako misle preživjeti.

Exam, 2009, Stuart Hazeldine

Vjerujem da mnogo vas zna kakav je pritisak kada ideš na razgovor za posao. E pa ovih osmero kandidata su imali nešto stresniji test nego što su mislili da će imati. Kakav? Na vama je da saznate. Možda s testiranja drugi put izađete malo manje razočarani no inače. Uvijek može gore.

image

Triler/horor Exam

Screenshot/

Identity, 2003, James Mangold

Usred olujne noći negdje u bespućima Nevade deset stranaca nalazi utočište od nevremena u jedinom motelu u blizini. Kada počnu nestajati jedan po jedan nastaje panika. Tko ih otima i ubija? Tko je sljedeća žrtva? Tko je ubojica? Da li je netko izvana? Da li je netko od njih? Tko? Strpljivo gledajte do kraja.

2. Priroda vam je drugi dom? Šator vam je najdraža imovina jer stanovi su ionako preskupi? Posjedujete sve izviđačke značke? Kad vas pitaju što ste po horoskopu vi kažete – avanturist?

The Descent, 2005, Neil Marshall

Speleološka ekspedicija u neistraženoj spilji krene u potpuno krivom smjeru kada skupina istraživačica neočekivano postane plijen nepoznatim drevnim bićima koja tamo obitavaju. Ovo će biti posebno opako za gledati ako ste klaustrofobični. Bit će potrebna velika spretnost i znanje da bi se izvukle, no cijelu priču dodatno zapapre i međuljudski (da ne kažem – ženski) odnosi. Da li je čovjeku (ženi) tu veći neprijatelj krvožedan stvor ili netko drugi..? U nevolji se prijatelji poznaju.

Frozen, 2010, Adam Green

Ne, ne predlažem vam onaj lijepi crtić. Nema ovdje Else. Nema niti Olafa. Ali imate bezizlaznu situaciju u kojoj se našlo troje prijatelja na zimovanju. Na noćnom skijanju nepažnjom osoblja ostaju zaboravljeni u sedežnici usred ničega preko produženog vikenda. Bez hrane, vode na cičoj zimi trebaju preživjeti do smjene u resortu.

image

Triler Frozen (2010)

Screenshot/

Wolf creek, 2005, Greg McLean

Već nas neko vrijeme u ovom žanru uče da lokalno stanovništvo po ruralnim ili napuštenim dijelovima zemlje u filmovima ovakve tematike nisu baš najugodnije društvo. To će na svojoj koži osjetiti i ovo troje turista u australskoj divljini. Kad im se lokalac Mick Taylor ponudi riješiti probleme s autom u kvaru, naći će se u noćnoj mori potpuno budni. Inače fun fact: Lik i djelo Micka Taylora inspiriran je likom i djelom Ivana Milata, serijskom ubojici hrvatskog porijekla koji je vrebao turiste po Australskim divljinama 80-ih i 90-ih. Film ima dva dijela, te je s istim glumcem snimljena i serija od dvije sezone. U planu je navodno i treći dio filma. Topla preporuka za sve navedeno.

3. Volite putovanja toliko da vam je automobil drugi dom? Aviokompanije možete nabrojati abecednim redom? Biljke u stanu vas više ne prepoznaju?

Hostel, 2005, Eli Roth

Skupina prijatelja putuje Europom u nadi za dobrim provodom. U Amsterdamu nailaze na dobronamjernog lokalca (već smo do sada shvatili da lokalci u hororima nikad nisu dobronamjerni) koji im odaje lokaciju malo poznatog mjesta u Slovačkoj. Tamo u jednom hostelu su najzgodnije cure. Tamo se navodno najbolje partija. Niti ne slute koliko. Film je kasnije dobio i drugi, nešto lošiji nastavak a kasnije i treći – dosta lošiji nastavak. No tako to uglavnom ide s nastavcima (Terminator 2, ti nisi u toj kategoriji, oprosti mi).

image

Hostel je proslavio scenarista i redatelja Elija Rotha

Screenshot/

As above so below, 2014, John Erick Dowdle

Tim istraživača upućuje se u katakombe koje se prostiru ispod velebnog Pariza u nadi da će pronaći kamen filozofa koji navodno ima moć vlasniku podati vječni život te pretvara metal u zlato. Ono što mlađahni tim ne očekuje jest da ih u mračnim tunelima podno Pariza čeka i nešto mnogo mračnije od samog mraka. Izuzetno napet i neobičan film. Palim ponovno alert za klaustrofobične.

4. Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba? Nekima iz filmova ispod i doslovno. Ili ipak ne?

Sorority row, 2009, Stewartr Hendler

Za djevojke iz ovog sestrinstva tulum na kampusu pođe opako po zlu kada im članica pogine zahvaljujući neslanoj šali kolegica. Djevojke odlučuju cijelu stvar zataškati, no tek tada započinje njihov pravi problem kada počnu nestajati jedna po jedna.

The hole, 2001, Nick Hamm

Kad smo već kod tuluma, ova skupina bogatih klinaca iz internata nije više oduševljena klasičnim tulumima. Kako bi se zabavili dogovaraju da će za vrijeme blagdanskih praznika slagati roditeljima da su negdje sa školom, dok će zapravo te dane provesti u napuštenom podzemnom skloništu bez autoriteta, potpuno slobodni. No tulum nadzora prestaje biti zabavan kada netko od njih "izgubi" ključ od izlaznog okna.

5. Uskoro idete na ugodno obiteljsko druženje?

Get out, 2017, Jordan Peele

Nije uobičajeno da horor film dobije Oskara. Ovaj je nominiran za čak četiri, a dobio je jedan i to za najoriginalniji scenarij. Ovaj put se slažem s akademijom – apsolutno zasluženo. Mladi dečko Chris afroameričkog porijekla prvi put upoznaje obitelj svoje bijele odabranice. Ono što je trebalo ispasti kao lijepi obiteljski vikend na selu pretvara se u nešto sasvim drukčije. A mislili ste da je kod vaše punice loše?

image

Get Out je nominiran za četiri OScara

Screenshot/

The visit, 2015, M.Night Shyamalan

Brat i sestra odlaze u drugi grad upoznati baku i djeda. Sve se čini idilično jedno vrijeme, no nešto postaje vrlo čudno. Šarmantni stari par postaje sve neobičniji i neobičniji kako vrijeme prolazi. Da li je to sve u njihovim glavama ili ovaj bračni par nije baš konvencionalan?

6. Mariah Carey vam pjeva u autu još od rujna? Već ste isplanirali plan kuglica za ovogodišnju jelku? Debatirate da li je francuska salata bolja s jabukom ili bez već sada?

Krampus, 2015, Michael Dougherty

Svi znamo za zločestog suputnika svetog Nikole koji je tu da kazni djecu koja su bila loša. Ovaj Krampus za jednu obitelj na umu ima nešto mnogo zlokobnije od pozlaćene šibe. Inače čim vidim da glumi Toni Colette to mi je uzbuna za "definitivno gledaj" i do sada me taj princip nije prevario.

image

Horor film Krampus

Screenshot/

Better watch out, 2016, Chris Peckover

Početak filma će vam se činiti kao potpuni klišej viđen već mnogo puta. Mlada dadilja čuva dvanaestogodišnjaka čiji su roditelji na božićnoj zabavi. Netko im upada u kuću. Oni naravno bježe uz stepenice (a kako drukčije nego krivo, klasika). Ne, ne, ne gasite TV, obećajem da će vas ovaj blagdanski film izuzetno zabaviti. Neću vam ništa odati. Samo gledajte.

7. Tko nije htio posjedovati čarobni štapić i šeficu pretvoriti u žabu krastaču laže.

The craft, 1996, Andrew Fleming

Izuzetno zabavan flick iz devedesetih. Četiri srednjoškolke počinju prakticirati magiju. Kada otkriju da uroci i vradžbine zaista djeluju ego i apetit za moći im počinju rasti, te stvari kreću na gore. Koristiti magiju za činiti loše stvari za sobom povlači posljedice. No tko zna gdje je točno granica između dobrog i lošeg?

The Vvitch, 2015, Robert Eggers

Ako očekujete ćiribu ćiriba i Wingardium Leviosa odmah vam savjetujem da preskočite ovaj film. Ovo je slow burner koji polagano ali sigurno djeluje na vašu psihu. Jeziva atmosfera se gradi na uznemirujućoj glazbi, dijalozima i perfektnoj glumi. Nema metle, nema bradavice na nosu, nema kotla. Ali ima paranoje, straha od gladi i hladnoće. Ovo je folk horor čija radnja prati život puritanske obitelji na farmi u Novoj Engleskoj. Protjerani iz zajednice zbog nesuglasica oko religije prisiljeni su u izolaciji preživjeti oslonjeni sami na sebe. Saznat ćemo da je priroda vrlo okrutan suputnik, ali može biti i jako dobar saveznik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44