NAGRADA EMMY

Nominacije ‘Mandalorianu‘ nisu problem, više čudi uvrštavanje treće sezone ‘Sluškinjine priče‘

U cjelini, nominacije se doimaju kaotično, a kako i ne bi, kad je zbog koronavirusa - emitirana sva sila novih serija i filmova

Malo je zadovoljnih ovogodišnjim nominacijama za nagradu Emmy.

Dosta njih prigovara kako se “Mandalorian”, polusatni odvojak “Ratova zvijezda” sa streaming platforme Disney+, mogao probiti među najbolje drame. Meni to nije toliki problem, više me smeta uvrštavanje treće sezone “Sluškinjine priče”, ali i izostanak irske ljubavne drame “Normalni ljudi” te krimića “Umolovac” u izvršnoj produkciji i povremenoj režiji Davida Finchera.

“Bolje zovite Saula”, “Kruna”, “Ubijanje Eve”, “Ozark”, “Čudne stvari” i “Nasljeđe” imaju dovoljno poklonika, pa su valjda zaslužili svoje nominacije. Manjka još jedino “Jutarnji show” koji ima dosta poklonika (iskreno, nisam među njima), ali su zato njegovi glumci pobrali gomilu nominacija (Jennifer Aniston, Steve Carell i dr.), no zato su bezobrazno zaobišli Reese Witherspoon.


Komedije

Kod najboljih komedija zasmetala ih je vampirska zafrkancija “Kad padne mrak”, mene ne, jer sve što potpišu Taika Waititi (“Jojo Rabbit”, “Thor Ragnarok”) i Jemaine Clement zavrjeđuje itekakvu pažnju, dok je zadnja sezona “Bez oduševljenja molim” moj apsolutni favorit.

Tu su još Netflixov hit “Mrtav za mene” s Christinom Applegate, “Dobro mjesto” s Kristen Bell, “Nesigurna” s Issom Rae, već nagrađivana “Kominskyjeva metoda” s Michaelom Douglasom i Alanom Arkinom, “Schitt’s Creek” drugi put se probio među nominirane, a u ovoj kategoriji obično pobjeđuje “Čudesna gđa. Maisel” s Rachel Brosnahan.

Među serijama s ograničenim trajanjem trebala bi pobijediti “Watchmen”, jer je skupila rekordnih 26 nominacija (možda se HBO zbog toga predomisli i pretvori je u regularnu seriju), ugrožava je “Gđa. Amerika” s Cate Blanchett, a tu su još “Male vatre posvuda”, “Nevjerojatno” (izvrsna serija koja je zaslužila još koju sezonu) i “Neortodoksna” (samo četiri inače jako dobre epizode, ali sa slabim finalom).


Utjeha producentima

Puno glumačkih nominacija poslužilo je kao utjeha producentima i autorima čije serije nisu dobili glavne nominacije. Billy Porter je opet nominiran, ali ne i njegova transseksualna serija “Poza” (ili “Poziraj”), njezin ultraproduktivni tvorac Ryan Murphy dobio je dvije glumačke nominacije za svoj “Hollywood” (i to je previše), dok su Marka Ruffala utješili glumačkom nominacijom, jer mu serija “Istina o mom bratu” nije uvrštena među najbolje. Apsolutni pobjednik je Netflix s ukupno 160 nominacija, dok je daleko iza njega HBO s njih 116.

Prigovaranja zbog rasne ravnopravnosti donekle su urodila plodom, tamnoputi glumci dobili su 35 nominacija, međutim, produkciju, režiju i scenarije i dalje čvrsto kontroliraju bijelci. U cjelini, nominacije se doimaju kaotično, a kako i ne bi, kad je u međuvremenu - zbog koronavirusa - emitirana sva sila novih serija i filmova koji bi se mogli natjecati za tu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:30