MASAKR NARKO KARTELA

Nova Netflixova serija snimljena po istinitom događaju: Najpotresnija scena odigrava se u dispečerskoj službi

Jesús Sida (pritisnut na vozilo) u seriji ”Somos.”
 Netflix/Everett/Profimedia
Socijalna krimi drama ‘Somos.‘ bogata je likovima i lokacijama te vrlo potresna

Najpotresnija scena u Netflixovoj mini seriji "Somos." (u prijevodu "Mi smo.") odigrava se u dispečerskoj službi gradića Allende, ne toliko udaljenog od jednog od brojnih pograničnih prijelaza Meksika i Amerike. Neustrašiva sredovječna žena ostala je na radnom mjestu usprkos tome što su joj savjetovali da ostane kod kuće jer narko kartel priprema pokolj u kojem se ne zna tko će sve stradati, no njoj se za to fućka.

Odgovara na pozive u pomoć, netko traži policiju jer mu se uokolo stana muvaju naoružani ljudi, međutim, čak i ona zna da od policije nikakve koristi jer je blisko povezana s gangsterima. Vatrogasci? Mafijaši su ih prije nekoliko dana svukli i izvrgnuli ruglu. Gradska straža, tzv. vigilanti, još nije organizirana, iako bi se ona jedina mogla suprotstaviti dilerima droge.

Promjena imena

Strašno je to što je mini-serija snimljena po istinitom događaju, koji se odigrao 18. ožujka 2011. u spomenutom Allendeu, novinarka Ginger Thompson razgovarala je s preživjelim svjedocima (tog dana ubijeno je navodno na stotine ljudi), a sugovornici su joj bile uglavnom žene, davale su izjave bez ikakva straha, jer ionako više nisu imale što izgubiti. Ispostavilo se da je u čitav slučaj upletena i DEA, američka organizacija za borbu protiv droge, koja je svojom nespretnošću i lošim informacijama donekle potakla pokolj u Allendeu. Zato je Thompsonica i nazvala svoj članak "Kako je Amerika inicirala krvoproliće u Meksiku".

Slučaj je zaintrigirao poznatog producenta i scenarista Jamesa Schamusa, nekoć bliskog suradnika Anga Leeja (posljednji zajednički rad bio im je "Svi na Woodstock", a prije toga su gotovo sve realizirali zajedno, počevši od "Naguravanja" iz 1991.), on je angažirao meksičke scenaristice Moniku Revillu i Fernandu Melchor i postavio im uvjet da imena protagonista ne smiju biti realna: po svoj prilici nitko ne bi dugo poživio da su se odlučili na takvu vrstu realizma. Neobično je i to što je Schamus zahtijevao da u glumačkoj ekipi bude jako puno neprofesionalaca, time su dobili privid doku drame koja se iz kronike svakodnevice na kraju pretvori u tragediju.

Društveno dno

Raspon likova je krajnje širok. Poput dobre vile nad Allendeom bdije prodavačica tortilja Doňa Chayo (Mercedes Hernandez), kartel traži od nje usluge, ali ona se izvlači koliko može, brine samo za svoga sina Paquita (Jesús Sida) i osigurava njegovoj supruzi Aracely (Natalia Martinez) novac za pobačaj: imaju već jedno dijete, a drugo nisu u stanju uzdržavati. To je društveno dno Allendea kojem pripadaju i prostitutke u javnoj kući, za njih se brine kartel i stoga je odlučna Flor Maria (Caraly Sánchez) na rubu života i smrti kad ignorira postavljena pravila.

Na društvenom vrhu je bogati rančer Isidro Linares (Fernando Larraňaga) koji želi zaštititi svoju stoku od kartela, no problem mu je sin Benjamin (Jero Medina), zadužen do grla kod kartela, tako da na njega ne može računati. Ipak mladić je podvojen, mrzi roditeljski autoritet, ali još više kartel.

Neobičan je slučaj mlade Nancy (Jimena Pagaza), izrazito je talentirana za američki nogomet, međutim, nema ništa protiv seksa sa svojim kolegama, koje izluđuje tvrdnjama da su njihove veze samo usputne.

Ima tu i puno stanovnika višeg srednjeg sloja, koji bi u nekoj drugoj sredini puno bolje prosperirali, ali kako žive u gradu u kojem ti kartel uzima zaradu, frustrirajuće je podizati obitelj u takvom okružju.

"Somos." je zapravo socijalna drama s elementima krimića, u završnici vrlo potresna, ali da biste je shvatili u potpunosti, još jedno gledanje ne bi vam bilo na odmet: previše je tu protagonista i lokacija, uostalom radnja se stalno seli iz Amerike u Meksiko, tako da morate biti jako usredotočeni. Ipak, naposljetku se trud isplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 23:54