KRITIKA SERIJE

Nove epizode ‘Strikea‘ po krimi romanima J.K. Rowling zločesto dočaravaju svijet engleske gospode

Kadar iz serije ”Strike: Smrtonosno bijelo” snimljene po romanu J. K. Rowling
 Bbc Trailers/youtube
Sad je i "Smrtonosno bijelo", četvrti roman serijala, adaptiran u četverodijelnu seriju, koja je u Hrvatskoj dostupna na HBO-u

Nakon što se proslavila svojom serijom romana o Harryu Potteru, književnica J.K. Rowling odlučila se na drastičan žanrovski zaokret: počela je objavljivati krimiće pod pseudonimom Robert Galbraith. Dosad ih je objavila pet. U svima prati iste junake: londonskog privatnog detektiva Cormorana Strikea te njegovu asistenticu Robin Ellacott.

Romani iz serije o Cormoranu Strikeu zainteresirali su BBC, koji ih je od 2017. do danas adaptirao redom kao mini-serije od dvije ili tri epizode. Na red je sad došao i četvrti roman serijala "Lethal White" (Smrtonosno bijelo). Adaptiran je u četverodijelnu seriju, koju potpisuju scenarist Tom Eadge i redateljica Sue Tully. Serija je u Hrvatskoj dostupna na HBO-u. U "Lethal White", Strikeove usluge unajmljuje Chiswell, aristokrat i ministar kojeg politički konkurent ucjenjuje prljavštinama iz prošlosti.

Strike ubacuje Robin u parlament, da pod krinkom pripravnice razabere tamošnje odnose. Stvari se zapetljaju kad Chiswella pronađu mrtvog, u fingiranom samoubojstvu. Siže serije je konvencionalan "whodunnit", ali drži vodu. Krimić je prava mala društvena freska, a osobito je zabavno s kolikom averzijom Rowling dočarava svijet engleske gospoštije. Kreatori vješto koriste londonske lokacije. Pronašli su dopadljive glumce (Burke, Grainger). No, ono što u seriji grebe je emocionalni život para junaka. Scenarij na tom jako inzistira, a svodi ga na nenadarenu sapunicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24