AURORA

NOVI FILM O JOKERU UŽASNUO RODITELJE ŽRTAVA POKOLJA IZ 2012. GODINE 'Kad sam vidjela trailere naježila sam se. Kako je moguće da su to napravili?'

 Profimedia, Film Stills, Image Capital Pictures

Članovi obitelji žrtava koje su ubijene 2012. u kino dvorani tijekom premijere filma 'Vitez tame: Povratak' pisali su studiju Warner Bros jer su zabrinuti zbog nasilja u novome filmu 'Joker' te njegove vlasnike pozivaju da se pridruže kampanji protiv vatrenog oružja.

Među njima je i Sandy Philips, majka ubijene Jessice Ghawi (24) koja kaže da je "užasnuta" trailerima za film 'Joker'. Ona i suprug Lonnie voditelji su grupe koja se bori protiv vatrenog oružja.

"Kad sam pogledala trailere za film bila sam apsolutno užasnuta. A onda sam malo istraživala i saznala da u filmu ima toliko nepotrebnog nasilja da sam se naježila. Mi radimo s ljudima koji su na neki način bili žrtve vatrenog oružja pa me jednostavno ljuti što tako velika tvrtka uopće ne vodi računa o javnosti", kazala je Philips.

Ponoćna premijera filma 'Vitez tame: Povratak' 2012. godine u gradiću Aurori završila je kao poprište strašnoga zločina. Napad je izveo James Holmes (24), maskiran u glavnog negativca iz filma. Naoružan automatskom puškom i dvama pištoljima, odjeven u pancirku i s plinskom maskom na licu upao je u jednu od kino dvorana, bacio suzavac i počeo nasumično pucati po ljudima. Smrtno je stradalo 12 ljudi, a 70 ih je ozlijeđeno.

Glumac Joaquin Phoenix, novi Joker, nedavno je napustio intervju pošto ga je novinar upitao je li zabrinut zbog mogućnosti da bi film mogao ljude potaknuti na nasilje.

U pismu članova obitelji pobijenih stoji da ih je šokiralo to što Warner Bros Jokera u filmu predstavlja kao junaka u sklopu simpatične priče o njegovu porijeklu. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca. Mračna drama redatelja Todda Phillipsa početkom rujna osvojila je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Joker u kino dvorane stiže početkom listopada, a dosad je dobio prilično dobre kritike, kao i najavu da će biti među nominiranima za nagradu Oskar.

Potpisnici pisma ne traže da se film povuče niti da se ne prikazuje. "Želimo da svima bude jasno da podupiremo vaše pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja, no svi oni koji su pogledali neki film o superjunacima reći će vam da uz veliku moć ide i velika odgovornost. Zbog toga vas pozivamo da iskoristite svoj veliki utjecaj i pridružite nam se u borbi za sigurniju zajednicu s manje oružja", napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 08:50